На Березнівщині створено першу ОТГ – Малинську

Чотири сільські громади Березнівського району Рівненщини вирішили об'єднатися в одну громаду у форматі, що не був раніше передбачений перспективним планом. Мова йде про Малинську, Яринівську, Бронську та Полянську громади.

Ініціював таке об'єднання Малинський сільський голова Анатолій Дімітров ще наприкінці 2017 року. Весь 2018 рік тривали консультації та обговорення у сусідніх громадах. Кожна сільська рада двічі розглядала ці питання на своїх сесіях. А у вересні цього року  обласна державна адміністрація надала всім чотирьом радам позитивні висновки на їх проекти рішень про об'єднання.

Тож протягом вересня-листопада відбулися сесії сільрад, на яких було прийнято остаточні рішення про добровільне об'єднання територіальних громад. Першою ухвалила відповідне рішення Малинська сільрада - 21 вересня. У жовтні відповідні рішення прийняли Яринівська та Бронська  сільські ради. Найдовше чекали рішення від Полянської сільської ради, в якій сільський голова та депутати мали певні розбіжності щодо цього питання. Але на позачерговій сесії Полянської сільської ради абсолютною більшістю голосів рада проголосувала "за".

Як відзначив Михайло Шелеп, радник з питань децентралізації Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»,  цих рішень сільрад достатньо аби вважати Малинську сільську об'єднану територіальну громаду створеною.

«Згідно частини другої статті 8 Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад": Об’єднана територіальна громада вважається утвореною за цим Законом з дня набрання чинності рішеннями всіх рад, що прийняли рішення про добровільне об’єднання територіальних громад... Тому вітаємо громади із прийнятими рішеннями. Тепер залишилось подати в ОДА клопотання про призначення перших місцевих виборів. Ймовірно, вони відбудуться навесні наступного року», - розповів він.

Нагадаємо, що до цього часу у Березнівському районі не було жодної ОТГ. Хоча Березнівська райдержадміністрація та її голова Віталій Люшин всіляко підтримували ініціативи громад щодо об'єднання. Активно працював із цими громадами і Центр розвитку місцевого самоврядування.

29.11.2018 - 15:47 | Переглядів: 12111

Приєднані зображення:

Теги:

створення спроможних громад

Область:

Рівненська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...