ЦНАП Кіптівської громади відвідав Петро Порошенко

Під час візиту на Чернігівщину, Президент України Петро Порошенко відвідав ЦНАП Кіптівської ОТГ та ознайомився з якістю надання послуг мешканцям громади.

Кіптівська ОТГ стала однією з 26 пілотних громад Початкової Фази напряму з покращення якості надання адміністративних послуг Програми “U-LEAD з Європою”, яка отримала підтримку у модернізації ЦНАП.

У Кіптях Чернігівської області у ЦНАП забезпечується надання близько 100 найпопулярніших адміністративних послуг. При цьому у штаті відділу «ЦНАП» є лише начальник відділу (з функціями
державного реєстратора та адміністратора) та головний спеціаліст з реєстрації місця проживання (з функціями адміністратора). Але у приміщенні ЦНАП здійснюють обслуговування також залучений спеціаліст із земельних питань (для видачі відомостей з ДЗК) і секретар сільської ради для надання послуг нотаріату та РАЦС.

Отже маємо приклад, коли для невеликої громади (3,9 тис. мешканців) цілком достатньо і невеликого штату ЦНАП – чотирьох посадових осіб для широкого набору послуг.

На початку модернізації ЦНАП проблемами у його роботі були питання нечіткості функціоналу у  ЦНАП, брак взаємозамінності персоналу ЦНАП. Тепер ці проблеми переважно вирішені, серед іншого – за рахунок впорядкування Положення про ЦНАП, структури та штатного розпису, затвердження нових посадових інструкцій. Хоча викликом ще залишається заповнення вакантної посади окремого державного реєстратора, і такий «кадровий дефіцит» актуальний для багатьох сільських громад.

Ця функціональна модель ЦНАП була сформована керівництвом громади, адже при загалом невеликому штаті й одночасно великому бажанні утворити ЦНАП, було прийняте рішення, що усі працівники сільської ради, які надають адміністративні послуги, будуть працювати власне у відділі «ЦНАП». Тобто, місцева рада не була готова до додаткового розширення штатної чисельності. Для цього наявним працівникам були також надані функції адміністраторів, тобто використане функціональне розуміння посади/ролі адміністратора. Водночас, враховуючи, що послуги РАЦС і нотаріату у цій сільській раді надаються секретарем сільської ради, було прийняте рішення про фізичне розміщення робочого місця секретаря ради у ЦНАП. Останнє є особливо цінним, адже посадова особа з керівного складу громади погодилася працювати безпосередньо у приміщенні ЦНАП.

Загалом це добрий приклад, коли навіть при обмеженій штатній чисельності функціонує гарний ЦНАП, що за переліком послуг може скласти конкуренцію багатьом великим містам в Україні. Також у цьому зв’язку очевидно, що громади повинні мати достатній рівень гнучкості в організації діяльності ЦНАП, в т.ч. використовуючи функціональний підхід до посади/ролі «адміністратора». Це задовольняє і запити споживачів послуг на доступність послуг та комфорт, і вимоги депутатського корпусу до раціонального розрахунку та використання штатної чисельності. Також враховується, що навантаження на невеликі ЦНАП відносно незначне, й ефективність надання послуг не погіршується (не потрібно забезпечувати додаткові ланки в передачі документів).

Загалом у відділі ЦНАП цієї ОТГ запроваджено 9 посад, з них 5 – це працівники на віддалених робочих місцях у старостатах.

Фото з сайту: www.president.gov.ua

29.11.2018 - 15:31 | Переглядів: 15372
ЦНАП Кіптівської громади відвідав Петро Порошенко

Приєднані зображення:

Теги:

адміністративні послуги

Область:

Чернігівська область

Громади:

Кіптівська територіальна громада

Джерело:

Програма «U-LEAD з Європою»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на сучасний освітній хаб

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на...

Чернігівський ліцей №22 тепер має не просто безпечне укриття, а й сучасний освітній хаб завдяки...

17 вересня 2024

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці партнерів навчатимуть інформаційним технологіям

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці...

Знамʼянська міська громада Кіровоградської області відтепер має STEM-простір та медіацентр, які допомогла облаштувати...

13 вересня 2024

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують зусилля заради професійного розвитку освітян

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують...

Радивилів, що на Рівненщині, та Броди, що на Львівщині, належать до різних областей і свого часу між ними навіть...

13 вересня 2024

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють партнерство за п’ятьма ключовими напрямами

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють...

4 вересня Саф’янівська та Суворовська громади, що на Одещині, підписали п’ять договорів про міжмуніципальне...