Нові робочі місця та свіжий хліб «під двері» – в селі на Полтавщині розвивають підприємництво

Нові робочі місця, податок до місцевої казни та пекарня, яка пече натуральний хліб – у Сергіївській об’єднаній громаді поділилися досвідом розвитку підприємництва в селі.

Працювати на розвиток та пожвавлення місцевої економіки – така позиція керівництва Сергіївської об’єднаної територіальної громади приносить перші плоди. Нагадаємо, в громаді діє фонд підтримки підприємництва та економічно-інвестиційний відділ, які заохочують підприємців започаткувати бізнес в ОТГ. Ще влітку тут знайшли інвестора готового взятися за створення міні-пекарні. Для цього із бюджету ОТГ виділили 150 тис грн безвідсоткового кредиту підприємцю на півтора року. Нині пекарня вже запрацювала. А це не просто нові робочі місця – вже працевлаштовано 6 осіб, а й податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачується до місцевого бюджету, оскільки підприємство зареєстроване в Сергіївці.

– У селі діяло «Споживче товариство» із кволою торгівлею. Знайшовся підприємець із сусіднього села, який викупив будівлю, відремонтував її і відкрив там пекарню, – розповідає Ігор Лідовий, голова Сергіївської об’єднаної територіальної громади.

Далі – більше, вже наступного тижня при пекарні відкривають безалкогольне кафе, де продаватимуть свіжу випічку, каву, чай, шоколад. А це ще два додаткових робочих місця.

Хлібобулочні вироби реалізують в Сергіївці, але в планах і торгівля у віддалених селах та на хуторах.

– Підприємець обіцяє, що хліб можна буде замовляти по телефону і таким чином, буде діяти послуга «під двері» – хліб привозитимуть на замовлення всім охочим, – каже сільський голова. – Крім того з 1 грудня ми укладаємо з ним договір про постачання свіжих хліба й булочок у школи та дитячі садки громади. В ОТГ 3 загальноосвітні навчальні заклади та 3 дошкільні. Нині в нас така проблема, що в навчальні заклади хлібобулочні вироби завозять лише двічі на тиждень. З 1 грудня свіжа випічка буде щодня.  У випічку не додають жодних хімічних домішок, все зроблено з натуральних продуктів, за старими рецептами. А для того, щоб працівники опанували рецептуру, запросили технолога зі Львова.

Теги:

розвиток бізнесу

Область:

Полтавська область

Громади:

Сергіївська сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

Kolo.news

Читайте також:

13 грудня 2025

Межа у 300 операцій: як формальний критерій може знищити хірургію в малих громадах

Межа у 300 операцій: як формальний критерій...

Поки країна зосереджена на викликах війни — у сфері охорони здоров’я ухвалюються рішення, наслідки яких можуть стати...

13 грудня 2025

Уряд затвердив оновлені підходи до реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування з урахуванням війни та євроінтеграції

Уряд затвердив оновлені підходи до реалізації...

Кабінет Міністрів України ухвалив документ «Особливості реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та...

12 грудня 2025

Французький досвід для українських громад: профільний Комітет вивчає модель агломерацій та систему місцевого фінансового контролю

Французький досвід для українських громад:...

Члени Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального...

12 грудня 2025

Коли знання запускають участь: як Здолбунівська громада робить інструменти участі зрозумілими для мешканців

Коли знання запускають участь: як Здолбунівська...

Авторки: Тетяна Лукеря, Олександра Койдель – Центр демократичної стійкості (Київська школа економіки) Частина...