Донеччина поділилась досвідом відкриття Центрів безпеки в громадах

Представники об’єднаних громад з Одеської та Херсонської областей приїхали на Донеччину, щоб познайомились із досвідом децентралізації в сфері громадської безпеки.

Організатором навчального туру виступив Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

«Перший в Україні Центр безпеки збудований у 2016 році саме в Донецькій області, в Лиманській міській ОТГ, - зазначив Максим Ткач, радник з питань децентралізації Донецького ЦРМС. - Це стало можливим завдяки підписаному меморандуму між Державною службою з надзвичайних ситуацій та Донецькою облдержадміністрацією. Таких Центрів в області уже сім, ще вісім – на стадії будівництва. За планом, найближчим часом мають бути створені ще чотирнадцять. Отже, регіону є чим поділитися з колегами».

За інформацією Олександра Агулова, завідувача сектору інформаційного розвитку громад  Донецької ОДА, будівництво одного Центру безпеки коштувало обласному бюджету від 5,2 млн грн у 2016 році та до 9 млн грн у 2018 році. Витрати на утримання центрів та зарплату співробітників лягають на бюджети ОТГ, за рік сума складає від 2,5 до 3,5 млн грн.

«Все треба рахувати, можливо, краще укласти договір про міжмуніципальне співробітництво з сусідньою ОТГ та отримувати від неї необхідні послуги. Крім того, громада може визначити для свого Центру безпеки перелік платних послуг. Зрештою, не варто нехтувати іншими джерелами фінансування, якими можуть бути або Державний фонд регіонального розвитку, або цільові державні програми», – наголосив Олександр Агулов.

Віктор Вітовецький, начальник управління організації заходів цивільного захисту обласного управління ДСНС, закликав не вважати збудовані Центри безпеки тягарем для громади. Він зауважив, що рятівники можуть виконувати низку завдань із благоустрою території та утримання інфраструктури,  чистити взимку дороги або ліквідовувати аварійні дерева, відкачувати воду з підвалів тощо. При цьому слід додержуватись балансу, аби додаткове навантаження не заважало виконанню основного завдання – забезпечення безпеки в громаді.

Про допомогу ПРООН для покращення безпекової ситуації в ОТГ розповіла присутнім Наталя Красківська, спеціаліст з мобілізації громад. Серед механізмів – залучення активістів громадських організацій до вирішення безпекових питань.

«У Донецькій області ПРООН профінансувала декілька проектів з вуличного освітлення, встановлення «розумних» камер на вулицях і в школах, придбання снігоочищувального пристрою у Центр безпеки. Це були гранти як для громадських організацій, так і на реалізацію міні-ініціатив, що також можливо без створення громадської організації», – повідомила Наталя Красківська.

Шляхи вирішення безпекового питання та відкриття Центрів безпеки в громадах Донеччини були різними: у Миколаївській міській ОТГ бюджетні кошти вклали в капітальний ремонт та оснащення діючої пожежної частини. В Черкаській селищній ОТГ будували Центр безпеки «з нуля», бо раніше на пожежі виїжджали рятувальники з сусіднього Слов’янська, витрачаючи дорогоцінний час на дорогу. Лиманський Центр безпеки був найпершим в Україні, громада має великий досвід з організації його роботи.

Під час спілування в офісі Донецького ЦРМС гості познайомились із практикою вирішення безпекових питань у Шахівській та Іллінівській сільських ОТГ.

«Представники південних областей України мали можливість на Донеччині познайомитись з одним із варіантів децентралізації в сфері публічної безпеки, - коментує Максим Ткач, радник з питань децентралізації Донецького ЦРМС. – У Донецькій області на всі проекти зі створення Центрів безпеки кошти виділяв обласний бюджет, методичну допомогу та супровід надавали фахівці обласного управління ДСНС. В інших регіонах не завжди є можливість подібної підтримки на рівні обласної влади, отже досвід Донеччини не скрізь можна застосувати. Але алгоритм виділення земельної ділянки, замовлення на проектування та будівництво та інші кроки – типові, отже поспілкуватись із тими, хто цей шлях пройшов, завжди корисно».

Зеленопідська селищна ОТГ у Херсонській області щойно розпочала підготовчу роботу до будівництва Центру безпеки. Галина Лобунько, голова громади, приїхала на Донеччину за досвідом, яким чином це зробити.

«Раніше ми збирали інформацію з Інтернету по крихтам, зразків документів не мали, - розповідає Галина Лобунько. – В нашій громаді вже п’ятий рік працює пожежна команда, а приміщення нема, доводиться орендувати в учбовому закладі. Будівництво Центру безпеки вже вкрай необхідне, отже поїздка виявилась корисною: поспілкувались з громадами, поцікавились, яким чином оформлювати документи, як складати штатний розклад та інше. Найближче до нас був досвід Черкаської селищної ОТГ, отже, будемо й надалі контактувати, щоб скористатись їх досвідом будівництва та подальшого утримання Центру безпеки в селищній громаді».

23.11.2018 - 11:48 | Переглядів: 9252
Донеччина поділилась досвідом відкриття Центрів безпеки в громадах

Приєднані зображення:

Теги:

безпека пожежна

Область:

Донецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...