Перша власна аптека в ОТГ відкрилась на Запоріжжі

16 листопада у Широківській об’єднаній територіальній громаді, що на Запоріжжі, з’явилась вже друга власна аптека. У жовтні відкрилась перша - центральна - аптека у селі Володимирівське, яка стала першою та поки єдиною подібною в Україні. І до кінця року планують, що запрацює ще одна філія при амбулаторії селища Відрадного.  З 2019 року збираються відкривати аптечні пункти, так звані філії при амбулаторіях громади.

 

 

Жителька Лукашевого, Сюрмакова Ганна Трохимівна, каже, що відкриття аптеки – це знакова подія для лукашівців, якої всі давно чекали.

– Щоб придбати ліки, люди змушені були їздити до міста. Ніхто з приватного бізнесу і з комерційних структур заходити на нашу територію для відкриття аптек не хотів. Тому ми прийняли рішення відкрити її на базі комунального підприємства первинної медико-санітарної допомоги «Сімейний лікар», – розповідає голова Широківської громади Денис Коротенко. – Весь процес зайняв близько шести місяців.  Ліцензію нам вдалося отримати доволі швидко. Але в документальному оформленні треба було багато питань: як купувати, продавати, з ПДВ, без ПДВ, оборотні кошти для аптеки, касове обладнання для аптек та філій.

 

 

– Неможливо сказати, що якийсь конкретний етап був легким або складним, складно було від самого початку, бо багато хто не вірив у здійснення цього проекту, – пояснює Ксенія Гімішлі, менеджерка з громадської охорони здоров'я КП «ЦПМСД «Сімейний лікар». – Перший етап –  створення бізнес плану, в якому розписаний увесь процес відкриття з вказанням фінансових затрат і їх обгрунтуванням. Далі – отримувати ліцензію, яка вимагає ряд вимог. Наймання персоналу з відповідною освітою і документами, що дозволяють працювати в аптеці. Підбір приміщення, яке повністю відповідає вимогам “Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Запорізькій області". Закупівля меблів, холодильного обладнання, вимірювальне обладнання для температурного режиму, комп’ютерного обладнання, касового обладнання, програмного забезпечення. Навчання персоналу роботі з програмним забезпеченням. Укладання договорів з постачальниками лікарських засобів. Закупівля повного асортименту лікарських засобів для кожної фармацевтичної групи.

– В нашій аптекі № 1 на сьогодні представлені медпрепарати для лікування серцево-судинної, шлунково-кишкової системи, знеболюючі, протизапальні, противовірусні препарати, антибіотики, гомеопатичні засоби, лікарські домішки до харчових продуктів, перев’язочні матеріали, вітаміни та препарати для підвищення імунітету, – розповідає директорка КП «ЦПМСД « Сімейний лікар»Ірина Шкабарня. – У планах на найближчий час – реалізація лікарських косметичних засобів. Для тривалого індивідуального курсу лікування жителі можуть заказати необхідні ліки і через кілька днів забрати їх у аптекі №1. Ціни на препарати складені з мінімальними націнками, але з урахуванням вимог Кабінету Міністрів України.

 

 

–  На сьогодні для розкрутки аптеки ми поставили мінімальну націнку – 11%. Через цю аптеку будемо реалізовувати і державну програму «Доступні ліки», що теж має підтримати нашу мережу, – зауважує голова ОТГ. – Це – соціальний проект, дуже потрібний людям, але дотувати його дуже б не хотілося. Завдання – вийти в нуль. Максимум, на що ми погоджуємось, – дотувати зарплату провізора і керівника цього проекту.

Теги:

медицина соціальні послуги

Область:

Запорізька область

Громади:

Широківська сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...