Експерти та представники громад обговорюють укрупнення районів Полтавщини

Продовжується обговорення законопроекту «Про створення, ліквідацію та зміну меж районів Полтавської області». Документ був зареєстрований минулого місяця у Верховній Раді під № 9204.

В разі прийняття цього документу Полтавщина стане першим регіоном, який, по суті, здійснить адміністративно-територіальну реформу.

Передбачається новий поділ Полтавської області замість нинішніх 25 на 4 райони: Полтавський, Кременчуцький, Миргородський і Лубенський. До речі, межі нових районів співпадають з межами утворених минулого року госпітальних округів.

Активно включилися в обговорення фахівці Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Вони проводять зустрічі з депутатами усіх рівнів, очільниками об’єднаних територіальних громад, посадовими особами, усіма небайдужими. Одним з перших до Полтавського ЦРМС завітала делегація депутатів з Семенівського району. Представників обласної, районної ради та ради Семенівської ОТГ цікавили в першу чергу питання перехідного етапу. На питання семенівців відповідали фахівці Полтавського ЦРМС: радник з децентралізації Олександр Ісип та радник з регіонального розвитку Вадим Штефан. «Семенівщина за цим розподілом увійде до Лубенського району. Хоча від нас однакова відстань як до Лубен, так й до Кременчука. Поки що ми намагаємось оцінити недоліки і переваги законопроекту. Прогнозуємо: чого чекати в наступному році, до чого готуватись. Адже від цього залежить добробут громадян», - говорить Володимир Куцовол, депутат Полтавської обласної ради. Також обговорили перспективи однієї з перших в Україні ОТГ – Семенівської, яка утворилася у 2015 році. Вона наприкінці минулого року також першою в державі провела додаткові вибори після добровільного приєднання нових населених пунктів.  

Майже такі ж питання хвилюють й представників об’єднаних територіальних громад з іншого краю області – Машівського. Усього рік минув з дати перших виборів у Михайлівській ОТГ, а громада впевнено демонструє поступовий розвиток. Зокрема, успішно співпрацює з місцевими агровиробниками та підприємствами видобувного комплексу. За цей короткий час Михайлівська ОТГ розпочала впровадження великих інфраструктурних проектів й обладнала об’єкти соціальної та освітянської сфери всім необхідним. А незабаром стартує будівництво суперсучасної амбулаторії. Микола Коляндра, керманич Михайлівської ОТГ: «Свого часу я теж доволі скептично ставився до реформи децентралізації. Та час визнав невідворотність реформи. Нині ж переваги добровільного об’єднання відчувають мешканці усіх 14 населених пунктів нашої об’єднаної територіальної громади. Я позитивно оцінюю укрупнення районів. Однією з переваг, вважаю, буде те, що підуть в небуття райради та РДА в нинішньому вигляді».

«Знову саме Полтавщина може стати пілотним регіоном у впровадженні доленосної реформи. Адміністративно-територіальна реформа давно назріла. Але все кардинально нове очікувано сприймається з певних острахом, тому радники ЦРМС спілкуються та дискутують з представниками районів і ОТГ, аби спільно напрацювати розумні пропозиції для кращого адаптування законопроекту», - говорить Ірина Балибіна, директор Полтавського ЦРМС.

12.11.2018 - 12:49 | Переглядів: 14924

Приєднані зображення:

Теги:

АТУ створення спроможних громад район

Область:

Полтавська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...