Поліетнічність громад як перевага: зустріч з заступницею Голови Представництва ЄС в Україні

У Чернівецькому Центрі розвитку місцевого самоврядування 6 листопада відбулась зустріч з Аннікою Вайдеманн, заступницею голови Представництва Європейського Союзу в Україні. Тема розмови стосувалась розвитку об’єднаних територіальних громад з поліетнічним складом населення. Тож в обговоренні взяли участь керівники Мамалигівської, Новоселицької та Волоківської ОТГ, а також представники Хабу Програми «U-LEAD з Європою» для південно-західних областей України.

Зустрічі з громадами Чернівецької області передував візит пані Вайдеманн до Одеської області, яка також має доволі різноманітний етнічний склад населення. Тому основними цілями спілкування з окремими громадами в цих регіонах є виявлення механізмів та інструментів налагодження атмосфери порозуміння та співпраці між різними етнічними групами в громадах. Це, у свою чергу, відкриває можливості для соціально-економічного розвитку територій. Представниця Європейського Союзу зазначила, що децентралізація розмиває розбіжності між різними регіонами України.

«Зазвичай можна почути, що щось у країні краще в східній частині або в західній. Але, спілкуючись з представниками об’єднаних громад, я можу сказати, що цього поділу немає», - підкреслила Анніка Вайдеманн.

Присутні на зустрічі керівники ОТГ Чернівецької області були одностайні в думці, що питання національності, етнічності чи мови не є конфліктогенними в їхніх громадах. «Мені незрозуміле питання про проблеми на основі етнічності, мови чи релігії. У нас можуть бути питання щодо інфраструктури, сфери послуг, але аж ніяк не по етнічності. Я не знаю людини у селах нашої громади, яка б не володіла державною українською мовою, так само як і тих, хто не розмовляє румунською. Вся офіційна частина у нас ведеться українською, між собою ж люди спілкуються тією мовою, якою їм зручніше і це здебільшого румунська», - прокоментував Валентин Глопіна, голова Волоківської ОТГ. У Мамалигівській громаді також проблеми довкола питань етнічності не розгортаються, зазначив голова ОТГ Аркадій Шова.

Що ж до Новоселицької громади, то тут з початку об’єднання не націлювались формувати громаду на основі етнічного принципу: «В основі творення нашої громади був покладений не етнічний принцип. Ми намагалися сформувати громаду, яка матиме перспективи розвитку і кожному населеному пункту буде краще в ОТГ, аніж без неї», - акцентувала Марія Нікорич, голова Новоселицької ОТГ. Поліетнічність громад допомогла також їм успішно налагодити транскордонну співпрацю та реалізовувати міжнародні проекти, про що зазначила Тетяна Татарчук, директор Чернівецького ЦРМС: «Ці громади унікальні в тому плані, що традиції спільного життя різних етнічностей вони змогли поширити далі для розбудови партнерства. І це дало ефект як мінімум у тому, що громади успішно впроваджують транскордонні проекти. Наприклад, Новоселиця має такий досвід ще з 2009 року».

08.11.2018 - 09:31 | Переглядів: 9907
Поліетнічність громад як перевага: зустріч з заступницею Голови Представництва ЄС в Україні

Приєднані зображення:

Область:

Чернівецька область

Громади:

Волоківська сільська об’єднана територіальна громада Мамалигівська сільська об’єднана територіальна громада Новоселицька міська об’єднана територіальна громада Волоківська територіальна громада Мамалигівська територіальна громада Новоселицька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...