Щоб змоделювати оптимізацію шкільної мережі, спочатку треба… пограти

Децентралізація дала спроможним громадам значні управлінські повноваження в різних сферах. Відповідають громади і за шкільну освіту на своїй території. Це питання дуже чутливе, бо стосується інтересів більшості мешканців: учнів, батьків, вчителів тощо. До 60% видатків з місцевого бюджету йде на освіту. Тому нова місцева влада з особливою  відповідальністю починає свої дії щодо створення якісної освіти в громадах. Першим суттєвим викликом в цьому процесі є готовність представників місцевого самоврядування дати для себе відповіді на запитання:

  • Як створити ефективну шкільну мережу в громаді?
  • Як підвищити якість освіти шкіл в ОТГ і впроваджувати підходи Нової Української Школи?
  • Як  забезпечити доступ до якісної освіти учнів периферійних сіл громади?
  • Як зменшити ризики конфліктів в громадах і зберегти злагоду під час оптимізації шкільної мережі?

Щоб допомогти громадам вирішити ці питання, шведсько-український проект “Підтримка децентралізації в Україні” розробив унікальний практичний семінар-тренінг «Моделювання спроможної шкільної мережі в громаді» у формі гри.

Під час гри учасники проходять усі ключові етапи, пов’язані з алгоритмом оптимізації та моделювання спроможної шкільної мережі. Програма семінару-тренінгу передбачає повну послідовність кроків процесу оптимізації і прогнозування моделі спроможної шкільної мережі, пройшовши по якому, можна досягти підвищення якісних послуг і ефективності у використанні бюджетних коштів виділених на цей напрям.

Такі тренінги SKL International проводить у співпраці з Асоціацією ОТГ та з громадами, де відбуваються тренінги.

Гру планується провести у кожній області України.

Вже проведено 6 таких тренінгів у Херсонській, Черкаській, Вінницькій, Волинській, Чернігівській та Житомирській області.

Якщо ви хочете, щоб SKL International провів гру спеціально для вас, пишіть сюди - https://www.facebook.com/SKLInternational.org.ua/

 

Гра включає такі етапи:

  • Введення в тему гри. Презентація загальної інформації про поняття моделювання спроможної шкільної мережі
  • Формування політичного лідерства процесу оптимізації і створення спроможної шкільної мережі.

Новостворені громади беруть у своє підпорядкування шкільну мережу, якою раніше займалася районна влада. В багатьох випадках, ці мережі не відповідають актуальним потребам громад і не дають змоги ефективно виконувати завдання у сфері освіти. У підпорядкування багатьох громад перейшли малокомплектні школи, в яких неможливо сформувати клас, у зв’язку з чим навчання проводять за індивідуальною формою. Однак, індивідуальне навчання не забезпечує високої якості. Водночас, наявність малокомплектних старших класів у школах ІІІ ст. не дає змогу запроваджувати профільні програми.

Треба констатувати, що оптимізація шкільної мережи є технічно складним і політично чутливим процесом. Тому він має бути повністю відкритим для широкого загалу і проводитися під потужним лідерством команди місцевої влади. Без чітко визначеної політичної позиції Голови громади щодо оптимізації продовж усього процесу, повної і відповідальної підтримки його команди, шанси досягти успіху будуть малими. Для забезпечення процесу оптимізації необхідно створити робочу групу за участі всіх відповідних зацікавлених сторін, яку очолюватиме Голова громади.

  • Збір і аналіз даних для процесу оптимізації і моделювання шкільної мережі.

В рамках цього етапу гри команди працюють як група експертів з питань аналізу і модулювання шкільної мережі громади. Мета завдання - здійснювати їх аналіз для з’ясування ефективності роботи освітніх закладів на території громади. Завдання команд – скласти звіт, який дозволить оцінити ефективність роботи освітніх закладів і їхні можливості досягати високої якості навчання. Ця оцінка повинна стосуватися освітніх результатів, ефективності використання коштів, виділених на освіту, використання доступного персоналу, використання інфраструктури.

  • Підготовка сценаріїв моделювання спроможної шкільної мережі.

До того, як учасники будуть починати розробку сценаріїв, вони повинні визначити ціль оптимізації шкільної мережі громади.

Ціль оптимізації шкільної мережі – це ключове повідомлення, за допомогою якого голова громади і члени його команди поширюють кінцеву мету процесу.

Формування цілі оптимізації дуже важливий крок, бо від її розуміння залежить чи буде підтримка діям влади з боку громадськості, чи навпаки буде супротив і конфлікти.

Завдання команди – визначити ціль, на досягнення якої буде спрямована оптимізація шкільної мережі.

  • Легітимізація Плану змін шкільної мережі в громаді.

На цьому етапі гри, учасники виконують завдання, які дозволяють уникати конфліктів і забезпечують підтримку оптимізації шкільної мережи з боку громади.

06.11.2018 - 15:07 | Переглядів: 11757
Щоб змоделювати оптимізацію шкільної мережі, спочатку треба… пограти

Теги:

освіта

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...