Люди повірили у децентралізацію, і наш обов’язок – виправдати їхні сподівання, до кінця пройти шляхом розвитку місцевої демократії, - В’ячеслав Негода

За минулий рік Уряд, громадські, донорські, експертні організації змогли організувати спільну роботу з впровадження процесів децентралізації, поставити і досягти стратегічних цілей, показали людям зрозумілу і досяжну мету. І тепер іншого виходу, крім як успішно завершити реформу, для України не має.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час організованої ПРООН Міжнародної конференції «Забезпечення реформи децентралізації влади: можливості та інновації для розвитку місцевого самоврядування та надання послуг», яка відбувається у Києві 2-3 грудня.

«В умовах, в яких ми почали реформу місцевого самоврядування, децентралізацію, непросто було приймати рішення, досягати успіхів, враховуючи і політичні обставини, і зовнішню агресію, коли потрібно було не лише проводити необхідні зміни, а й підтримувати стабільність в країні. Але ми розуміли і дали зрозуміти усім, що альтернативи немає - Україна стала на шлях розвитку місцевої демократії, і наш обов’язок – пропри усе, об’єднавши зусилля, пройти цей шлях успішно», - сказав В’ячеслав Негода.

За цей рік, наприклад, у сфері регіонального розвитку ми привели наше законодавство у відповідність до стандартів, за якими працюють європейські країни: прийняли майже усі необхідні документи, які дозволяють досягти головної мети реформи - розвитку регіонів і кожної громади заради підвищення рівня якості життя людей.

«Люди повірили у реформу, що підтверджується бажанням вже понад 6 тисяч громад об’єднатися. Головною мотивацією для них стала бюджетна децентралізація з гарантією переходу на прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом, розширення повноважень, а також можливість користуватися землею на усій своїй території, а не лише в межах населених пунктів», - сказав Перший заступник Міністра.

При цьому, за його словами, чинна Конституція не дозволяє активно рухатися далі, чітко розмежувати повноваження, створити повноцінне місцеве самоврядування на районному та обласному рівні: утворити виконавчі органи місцевих рад, змінити статус місцевих держадміністрації на префектурний.

«Але ми віримо і розраховуємо на позитивний сценарій: після прийняття змін до Конституції, до жовтня 2017 року завершити в основному реформи, які стосуються децентралізації, і провести чергові місцеві вибори на новій територіальній основі – з новими повноваженнями і новими ресурсами. Для цього ми і надалі ефективно використовуватимемо допомогу наших міжнародних партнерів, з якими успішно працювали увесь цей рік», - резюмував В’ячеслав Негода.

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...