Сергій Чернов: Дискредитація реформи – загроза стабільності у суспільстві

Розмова про досягнення та загрози у реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади з президентом Української асоціації районних та обласних рад, головою Харківської обласної ради Сергієм Черновим

Сергію Івановичу, які б досягнення Ви відзначили у процесі реалізації реформи місцевого самоврядування та децентралізації? 

Перш за все, можна стверджувати, що за час проведення реформи, а її початком можна вважати прийняття Кабміном Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, зроблено більше, ніж за попередні двадцять з невеликим років. Завдяки концептуальному підходу перетворення відбуваються паралельно в різних галузях і корелюються між собою. 

Можна почати з формування спроможних громад. Концепція, розроблена за принципом субсидіарності, передбачає передачу більшості повноважень громадам. Зрозуміло, подрібнені громади з невеликою кількістю мешканців з таким завданням не впораються, тому підготовлено необхідну законодавчу та нормативну базу і розпочато процес добровільного об’єднання громад. До початку наступного року очікується, що в Україні буде 367 об’єднаних громад. Можна відзначити прискорення цього процесу. Для порівняння: у 2015 році, після прийняття відповідного закону, з’явилося 159 об’єднаних громад. 

Інше важливе досягнення – фінансова децентралізація. Її перший етап було здійснено у 2015 році - це прийняття змін до Бюджетного та Податкового кодексів. Органи місцевого самоврядування в результаті отримали додаткові бюджетні повноваження та стабільні джерела надходжень для їх реалізації. Приріст надходжень до місцевих бюджетів України проти 2014 року склав 29,6 млрд грн, або 42,1%, тоді як за експертною оцінкою фахівців Міністерства фінансів він прогнозувався в сумі 22,4 млрд гривень. За січень-липень 2016 р. до місцевих бюджетів (без урахування трансфертів) надійшло 77,8 млрд грн. В Уряді відзначають приріст, проти аналогічного періоду минулого року, у 25,4 млрд грн. 

Це лише два приклади, але вони яскраво демонструють, як просувається реформа і чого вдалося досягти. 

Крім того, в контексті реалізації реформи активно трансформується правове поле: розробляються та приймаються нові закони й інші нормативні акти, вносяться зміни до чинних. Але здійснення всіх перетворень, передбачених Концепцією реформування, вимагає внесення змін до Конституції, якими необхідно закріпити те, що вдалося досягти, і створити умови для подальшого розвитку країни. На жаль, питання внесення змін до Основного закону стало заручником політичної боротьби. Тож доводиться продовжувати реформування в старих рамках, що не може не впливати на якість. І це одна з вагомих загроз для реформи. 

Про загрози, а також проблемні питання, пов’язані з реформою, також хотілося б почути. Навряд чи, такий складний та всеохоплюючий процес може проходити без перешкод. 

Напевне, головна проблема -  прийняття змін до Конституції, але й вона не єдина. Через обмеженість в чинному Основному законі повноважень районних та обласних рад, зокрема неможливість мати власні виконавчі органи, відсутність чіткого розмежування на цьому рівні повноважень між виконавчою та представницькою гілками влади, створилися умови, що провокують ці органи місцевого самоврядування виходити за рамки чинного законодавства. Їм варто усвідомлювати, яку вони несуть відповідальність за реалізацію реформи, і не перетворюватися в інструмент для її дискредитації, не називати «децентралізацією» кроки, які суперечать Конституції. Такі дії несуть загрозу стабільності у суспільстві, яке останні роки переживає дуже складні випробування та очікує реальних позитивних змін. 

Вважаю своїм обов’язком закликати колег – керівників та депутатів місцевих рад – цінувати наявні здобутки реформи, про які ми говорили багато років, і перші зміни, які вдалося нарешті зробити. Головне у цей час - об’єднатися навколо реформи, не дати себе «використати», усунути політичні амбіції з порядку денного своєї діяльності. Системно реалізуючи Концепцію, цілком можливо змінити ситуацію на краще і забезпечити сталий, динамічний розвиток всіх регіонів,  кожної громади.

Область:

Харківська область

Source:

Сайт Харківської обласної ради

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 October 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 October 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 October 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 October 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...