Financial Times: «Місцеве самоврядування - ключ до відновлення України»
Financial Times: «Місцеве самоврядування - ключ до відновлення України»

«Органи місцевого самоврядування та лідери громад України принесли своїм громадянам більше, ніж просто кращі послуги - вони фактично дали їм другу армію, прагнучи захистити свою свободу і свою країну. Вони також тримають ключ до післявоєнного відновлення».


Про це у свій статті для Financial Times написав Ламії Камаль-Чауї, директор Центру підприємництва, малих і середніх підприємств, регіонів і міст ОЕСР.

Автор пише, що нещодавній звіт ОЕСР показує - нові органи місцевого самоврядування в Україні, які отримали повноваження, стали ключовими гравцями у боротьбі з війною.

«По-перше, вони використали навички, структури та інфраструктуру, створені в результаті реформ, для нових цілей. Наприклад, центр надання адміністративних послуг в Одеській області створив кол-центр для надання громадянам інформації про те, де знайти їжу, притулок і медичну допомогу. По-друге, українські муніципалітети продовжили надавати життєво важливі послуги, незважаючи на надзвичайний тиск. І, по-третє, вони зміцнили зв'язки з населенням та здатність мобілізувати людей до опору російському окупанту».

Ламії Камаль-Чауї наголошує в статті, що органи місцевого самоврядування повинні мати місце за столом переговорів у національних органах планування - наприклад, через представництво в Національній раді з питань відновлення. На думку автора, їм також має бути надана провідна роль у розробці та впровадженні проектів реконструкції, підкріплених достатнім фінансуванням.

«Однак Україні потрібно буде зміцнити і відновити органи місцевого самоврядування, перш ніж вони зможуть відновити зруйновані міста і селища країни. Вторгнення завдало важкого удару по місцевому потенціалу: серпневі дані Національного агентства України з питань державної служби свідчать, що війна вже змусила понад 6 500 державних службовців або залишити країну, або приєднатися до сил оборони. Саме зараз, коли вони потрібні найбільше, навичок не вистачатиме. Щоб заповнити ці прогалини, необхідно зробити значні інвестиції в навчання регіональних і муніципальних державних службовців з питань оцінки проектів, закупівель, управління інвестиціями та прозорості. Розвиток такого досвіду буде особливо важливим у малих містах та сільських громадах, де обмеженість потенціалу може підірвати їхню здатність подавати заявки на фінансування від національного уряду та міжнародних донорів».

На думку автора, одним із способів подолання прогалин у спроможності може стати програма «навчання тренерів».

«Це дозволить підтримати кваліфіковану мережу муніципальних тренерів, які зможуть «підвищити кваліфікацію» місцевих чиновників для реалізації інфраструктурних проектів. Місцевому самоврядуванню в Україні також необхідно розробити системи, що запобігатимуть корупції. Ці меседжі пролунали голосно і чітко, коли світові лідери зібралися в червні в Лондоні на Конференцію з питань відновлення України. Учасники підкреслили, що залучення субнаціональних органів влади до прийняття рішень щодо реконструкції сприятиме відновленню, а також просуванню країни до членства в ЄС та ОЕСР».

Views: 190
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: war
Read more: