Міжвідомча координація з питань регіональної політики буде перезавантажена, - Олексій Кулеба
Міжвідомча координація з питань регіональної політики буде перезавантажена, - Олексій Кулеба

Уряд планує цього року перезавантажити міжвідомчу координаційну комісію з питань регіональної політики. До роботи комісії на постійній основі залучать також всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування.


Про це сказав Віце-прем’єр-міністр з питань відновлення - Міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба під час обговорення «Державна регіональна політика в Україні: інструменти реалізації».

Також він нагадав, що в серпні 2024 року була оновлена Державна стратегія регіонального розвитку до 2027 року.

«Цей документ узгоджується з Планом України, планом заходів з реформи публічних інвестицій в Україні, рекомендаціями Європейської Комісії в сфері регіональної політики. Оновлена стратегія задає єдиний напрям руху на усіх стратегічних напрямках: національному, євроінтеграційному, регіональному та місцевому. І це є одним з ключових зобов'язань перед європейськими партнерами», - сказав Олексій Кулеба.

За його словами, цього року незавершеним завданням перед Міністерством розвитку громад та територій залишається також визначення функціональних типів територій.

«Це необхідно для забезпечення територіального підходу у розвитку регіонів, забезпечення належної координації та залучення всіх стейкхолдерів до формування та реалізації регіональної політики», - зазначив Віце-прем’єр-міністр.

Він також повідомив що зусилля Міністерства і його партнерів будуть спрямовані на створення належних матеріальних, фінансових та організаційних умов, необхідних для того, щоб регіональні та місцеві органи влади взяли на себе ключову роль у процесі відновлення країни.

«Безумовно, ми спільно з партнерами маємо посилити спроможність регіональної та місцевої влади у створенні та реалізації відповідних проектів. Для цього Уряд, зокрема, ввів посаду заступника голови обласної державної адміністрації з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва та координації міжнародної технічної допомоги. Я вважаю, що це важливе рішення, яке потім буде також імплементовано і на інших рівнях. Запровадження такої посади дозволить зміцнити координацію між національним, регіональним та місцевим рівнями», - вважає Олексій Кулеба.

На його думку, якісна координація зусиль має синхронізувати регіональні та галузеві політики, зменшити вже існуючі диспропорції у розвитку регіонів і територіальних громад, а також сприяти згуртованості українського суспільства, подальшій інтеграції України до ЄС.

Щодо розподілу фінансування для відновлення регіонів та території України, то, за словами Олексія Кулеби, він має відповідати Державній стратегії регіонального розвитку та середньостроковому бюджетному плануванню, а також ґрунтуватися на переглянутих процедурах управління публічними інвестиціями, які необхідно застосовувати до всіх джерел фінансування - як міжнародних, так і національних.

«Ми повинні ефективно використовувати всі наші ресурси, а це можливо лише, коли на усіх рівнях є чітке розуміння наших пріоритетів, є стратегія та координація», - сказав Олексій Кулеба.

Views: 208
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: Oleksii Kuleba
Read more: