Згуртованість – перевага. Відбувся ІІ щорічний «Регіональний з'їзд територіальних громад Львівщини 2024»
Згуртованість – перевага. Відбувся ІІ щорічний «Регіональний з'їзд територіальних громад Львівщини 2024»

Тісна комунікація органів місцевого самоврядування громад та регіональної виконавчої влади – важливий інструмент для побудови ефективної співпраці у вирішенні спільних проблем. Це добре розуміють у Львівському регіональному відділенні Всеукраїнської Асоціації ОТГ. Тому згуртували громади і обласні виконавчі органи влади в рамках ІІ щорічного з’їзду, на порядок денний якого винесли низку важливих питань.

Серед них - розвиток реабілітації, як однієї з ключових сфер в умовах війни, особливо, для військових. Мова йшла про необхідність долучення громад фінансово до цього питання. Учасники з’їзду запропонували напрацювати на карті Львівщини мережу реабілітаційних закладів як на обласному рівні, так із можливим поділом по районах.

Не менш важливе питання - допомога громадами Збройним силам України з місцевих бюджетів. На з’їзді зосередилися на необхідності якнайшвидшого прийняття законопроекту №9559-Д та законодавчих змін до Бюджетного кодексу України №9560, щоб громади мали більше законних підстав допомагати ЗСУ.

Обговорили учасники і питання надання повноважень органам місцевого самоврядування в частині адміністрування місцевих податків і зборів. Вони констатували, що існуюча сьогодні система адміністрування місцевих податків і зборів є неефективною, через що місцеві бюджеті щороку загалом втрачають мільярди.

Звісно, що і підготовка укриттів та шкіл до навчального процесу 2024-2025, можливості місцевих бюджетів щодо фінансування будівництва/реконструкції укриттів – серед пріоритетів громад і виконавчої влади. Віднедавна гострою для усіх громад стала проблема погодження актів обстеження укриттів, що знаходяться на перших поверхах у закладах освіти. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 р. № 138 (із змінами) на перших поверхах закладів освіти НЕ можна облаштовувати укриття.

Третина укриттів у закладах освіти Львівщини облаштована на перших поверхах. Як підготуватися та розпочати наступний навчальний рік. Переходити в «онлайн»? Громади кажуть, це такий формат навчання дітей не ефективний. А фінансових можливостей у громад збудувати нові укриття не достатньо,  враховуючи норми ДБН В.2.2-5:202Х про мінімальну площу на одну особу в основному приміщенні укриттів. Нагадаємо, раніше цей показник становив 0,6 кв.м. Тепер - від 1 кв.м. до 3 кв.м., залежно від характеру будівництва.

Громади пропонують на період військового стану залишити старі норми, оскільки, за новими нормами ДБН вартість будівництва для розміщення в укриттях відповідної кількості учнів, що навчаються у закладах освіти зросла в 2-3 рази. Варто розуміти і те, не біля кожної школи в радіусі 100-500 метрів знайдеться вільна земельна ділянка для будівництва укриттів.

На з’їзді громади Львівщини і обговорили і питання громадської безпеки, і питання  зміни підходу до мобілізації та роль органів місцевого самоврядування у цьому процесі.

Львівське регіональне відділення Всеукраїнської Асоціації ОТГ висловило подяку голові Львівської обласної військової адміністрації Максиму Козицькому і всій його команді за те, що Меморандум про співпрацю, який Львівське регіональне відділення Всеукраїнської Асоціації ОТГ підписало із Львівською обласною державною адміністрацією в межах аналогічної події минулого року, вилився у конкретні позитивні зрушення для громад області.


Нагадаємо, 23 березня 2023 року відбувся перший регіональний з’їзд територіальних громад Львівщини. Захід організований Львівським регіональним відділенням Всеукраїнської Асоціації ОТГ в рамках пілотування моделей регіональних відділень SALAR International.org.ua у партнерстві із Львівською обласною військовою адміністрацією та Підберізцівською сільською територіальною громадою

 

Views: 832
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news:
Read more: