Єдність у часи випробувань: зберегти згуртованість на місцевому рівні
Єдність у часи випробувань: зберегти згуртованість на місцевому рівні

Згуртованість локальних спільнот виявилася особливо актуальною для пошуку відповідей на виклики, що стоять перед місцевими громадами у воєнний час. Про єдність під час війни та роль громад у цьому процесі говорили учасники панельної дискусії «Збереження згуртованості на місцевому рівні під час війни» від організаторів «U-LEAD з Європою».


Генеральний секретар Європейської асоціації місцевої демократії Антонелла Вальморбіда впевнена, що повоєнна ситуація потребуватиме згуртованості, а саме згуртованих громад.

«Це базується на тісних стосунках між місцевою владою та громадянами – щоб не було громадян, які очікують від влади розв'язання усіх проблем, але щоб натомість була місцева влада, яка працює з громадянським суспільством і працює з ним як із зацікавленою стороною. Ось це – локальна демократія», – запевнила вона.

 

 

За словами Антонелли Вальморбіди, місцева демократія – це більше, ніж вибори.

«Насправді її основу становлять громадяни, які є не лише бенефіціарами послуг, а й частиною впливу на формування політики та рішень. Новий рубіж того, що ми називаємо місцевою демократією, – це розширення прав і можливостей громадян, щоб вони дійсно могли брати участь і робити внесок у місцеве управління», – наголосила вона.

 

Як місцеву демократію в Україні перетворити на ключ до європейської інтеграції

 

Антонелла Вальморбіда зазначила, що місцева демократія – це потужний інструмент побудови багаторівневих відносин, зокрема й з європейськими партнерами.

«Мери з Європи взаємодіють із головами громад в Україні, так само як громадяни Європи спілкуються з українцями. Важливість цієї міської дипломатії, що доповнює традиційні дипломатичні відносини, не можна недооцінювати. Наприклад, у Сербії за часів правління Мілошевича місцеві демократичні агентства допомогли країні зберегти зв'язки зі світом навіть у найскладніших умовах», – наголосила генсек Європейської асоціації місцевої демократії.

Нині Україна рухається шляхом складної європейської інтеграції. І, за словами Антонелли Вальморбіди, підтримка європейських громадян виявиться критично важливою для успіху цього процесу.

«Європейські громадяни проголосують за європейську інтеграцію та ваш вступ до ЄС, коли розумітимуть, що Європа не лише віддає, а й отримує, що Україна може бути не лише проблемою, а й ресурсом для розв'язання проблем. Тому нарощувати співпрацю з європейськими громадянами надзвичайно важливо, бо саме вони вирішуватимуть, чи стане Україна членом ЄС, чи ні. У рамках спільних ініціатив розповідайте європейським громадянам, чому важливо боротися за Україну, і переконуйте їх, що це має бути колективна боротьба за демократію», – запевнила вона.

 

Як посилити взаємодію між місцевою владою та громадами

 

У 2022 році відбулася важлива конференція в Лугано, де після ретельного обговорення було ухвалено сім ключових рішень щодо відновлення. Чотири з них орієнтовані на впровадження на місцевому рівні.

«Тобто від нас самих залежать організація якісного обговорення, визначення проблем і залучення всіх зацікавлених сторін. Наш досвід показує, що громади від Чернігівщини до Закарпаття виявили бажання до діалогу, бо вважають його безпечним способом обговорення важливих питань», – пояснив під час обговорення виконавчий директор Асоціації «Громадські ініціативи України» Юрій Степанець.

 

 

Він запевнив, що діалоги значно спрощують процес планування відбудови, адже залучення громад до формування ідей, заснованих на їхніх потребах, робить процес зрозумілішим та ефективнішим.

«Коли ідеї для відбудови народжуються не в кабінетах, а в процесі вуличних дискусій, результат є значно кращим», – стверджує Юрій Степанець.

За його словами, діалоги також виявилися ефективною стратегією для інтеграції внутрішньо переміщених осіб і нових мешканців громади, бо дозволяють залучити й об’єднати всіх мешканців в обговоренні та пошуку розв'язання спільних проблем.

«Головна ідея полягає в тому, що ефективність збільшується з кількістю комунікацій. Забагато розмов бути не може, особливо коли йдеться про розвиток громади та відновлення. Це основоположний принцип для залучення громадян не лише до процесу відбудови, а й до вирішення будь-яких інших важливих питань, що стоять перед громадою», – говорить він.

На основі цього досвіду Юрій Степанець рекомендує активно вести діалог із громадою, оскільки постійна комунікація сприяє кращому розумінню потреб і пошуку ефективних рішень.

 

Як ефективно вести щоденний діалог між місцевою владою і громадою

 

Про це з власного досвіду розповілаголова Іванівської громади на Чернігівщині Олена Швидка. Своїм колегам з органів місцевого самоврядування вона радить:

«Не сидіть весь час у кабінетах. Виходьте до людей, спілкуйтеся з ними просто на вулиці. У мене, наприклад, ніколи не питають, коли приймальний день, бо мене завжди можна зустріти на вулиці й обговорити, що турбує. Таке спілкування набагато цінніше, ніж офіційні зустрічі», – каже вона.

Громадам, які скоро вийдуть із-під окупації та почнуть відбудову, вона порекомендувала хапати всі можливості, які тільки знайдуться, для діалогу з мешканцями.

«Для молоді варто використовувати все, що під руку попаде: від TikTok до Instagram, для бабусь – листівки. Щоб люди залишалися у громаді, інформація має доходити до кожного. Бо не буде України без людей», – резюмувала голова Іванівської громади.

Фото: «U-LEAD з Європою»


Конференція «Розбудова сталих громад – Що для цього потрібно?», яка відбулася 8 березня у Києві, мала практичну мету поліпшення якості життя українців: завдяки участі спеціалістів «U-LEAD з Європою» збільшити здатність громад до розвитку, тим самим скорочуючи шлях України до членства в ЄС.

Views: 2291
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: war
Read more: