Італійські муніципалітети підтримають своїх колег з України через ініціативу «Мости довіри»
Італійські муніципалітети підтримають своїх колег з України через ініціативу «Мости довіри»

Пари мерів-компаньйонів з Італії та України презентують свої спільні стратегії, зобов'язуються працювати разом та планують докладати зусиль до нашої післявоєнної відбудови.


Наша ініціатива «Мости Довіри» працює на благо громад уже не перший рік, і вона постійно розвивається. За час повномасштабної війни ми розширили нашу співпрацю з громадами в Італії та інших країнах Європи, і сьогодні ми зокрема поговоримо про ці досягнення.

У березні 2022 року ініціатива «Мости довіри» отримала значний поштовх, змістивши фокус на муніципальні партнерства. Тепер усе залежить від міст ЄС та України, які безпосередньо співпрацюють одне з одним. На кінець року понад 163 громади з сімнадцяти країн ЄС долучилися до ініціативи і почали співпрацю з українськими містами. Це все стало можливим завдяки попередній роботі U-LEAD та підтримці таких інституцій, як Європейська рада муніципалітетів та регіонів (CEMR) й Асоціація міст України.

До грудня 2022 року вісім міст Італії були готові долучитися до ініціативи. Вони зустрічалися онлайн з містами України, щоб спланувати проєкти, що становлять спільний інтерес. Мета цих зустрічей полягала в об’єднанні міст однакового розміру зі схожими викликами та цілями.

Візьмемо, наприклад, Полліну, маленьке містечко на о. Сицилія. Воно було одним із перших італійських міст, яке приєдналося до «Мостів довіри». Полліна об’єдналася з Синевиром з України, тому що вони поділяють схожу природну красу та цінності.

Протягом року все більше італійських міст налагоджували зв'язки з українськими партнерами. Вони всі мали ідеї для проєктів, які вони прагнули розпочати якомога швидше. Такі міста, як Бускате і Мерефа, Арконате і Первомайськ, налагоджували дружні стосунки та розробляли плани.

На початку 2023 року, з огляду на продовження дискусій формувалося більше партнерств. Міста поблизу Мілана, такі як Інверуно та Чінізелло Бальзамо, також долучилися. До березня Рада європейських муніципалітетів та регіонів надала додаткову підтримку деяким із цих партнерств, зокрема трьом містам у Ломбардії та їхнім українським партнерам.

Станом на січень 2024 існує вже 44 міжнародних партнерства між українськими та італійськими муніципалітетами.

На прикладі розвитку партнерств ініціатива «Мости довіри» демонструє як спільні зусилля можуть вселяти надію та сприяти значним змінам, навіть у складні часи.

 

Розвиток партнерств та практичний прогрес

 

З об’єднанням зусиль Ради європейських муніципалітетів та регіонів й Асоціації міст України ініціатива «Мости довіри» перейшла на новий етап. Яка їхня роль? Забезпечити ефективну комунікацію між українськими та італійськими містами, пошук фінансування та поширення будь-якої корисної інформації. Вони також організували візити команд з українських міст до італійських муніципалітетів з метою взаємного навчання та отримання практичних знань.

Одна з таких поїздок відбулася в червні, в самому серці Ломбардії. Українська делегація провела там цілий тиждень, вивчаючи як місцеві італійські громади вирішують різні питання: від створення індустріальних парків до відкриття та просування малого бізнесу. Вони не просто спостерігали, а брали участь у семінарах на різні теми в таких містах, як Арконате і Сесто Сан-Джованні, обмінювалися досвідом з питань поводження з відходами, реконструкції громадських будівель, регенерації міст.

 

 Візит української делегації до італійських колег

 

У липні відбулася знакова подія – Форум солідарності. Міста-партнери вперше зустрілися, щоб узгодити свої плани та стратегії фінансування. Завдяки цій зустрічі та постійній командній роботі, ще більше італійських регіонів, таких як консорціум регіону Альто-Міланезе та провінція Палермо зацікавилися цією ініціативою.

Наприкінці літа 2023 року все більше італійських груп та українських міст починали дискусії щодо потенційної співпраці, що створило ефект снігової кулі – чим більше люди чули про таку співпрацю, тим більше хотіли долучитися до неї.

У серпні 2023 року Сесто Сан-Джованні та Лозова вже будували плани щодо покращення системи поводження з відходами в Лозовій, яка відповідатиме високим стандартам, встановленим ЄС. Вони настільки просунулися в цьому питанні, що під час щорічного зібрання «Мости довіри» у Брюсселі змогли вже презентувати свою стратегію.

Наступний день ознаменувався ще однією визначною подією в Європарламенті. Там обидва мери зобов'язалися один перед одним і перед усіма іншими працювати разом над вдосконаленням системи поводження з відходами та допомагати у післявоєнній відбудові.

Міський голова Лозової, пан Зеленський, зазначив з цього приводу:

«Ми маємо плани з Сесто Сан-Джованні, які будуть втілені щойно ми повернемося до мирного життя, на нас чекає багато роботи».

Мер Сесто, пан Ді Стефано, додав:

«Ми маємо великий досвід поводження з відходами та відбудови міст. І безумовно готові ділитися ним з нашими друзями з України, сподіваючись на мир найближчим часом».

 

Пан Ді Стефано — праворуч

 

Тим часом, неподалік мер Інверуно тиснув руку меру Ромни на знак домовленості. Це ще одна пара міст, готових засукати рукава і братися до спільної роботи.

Це все про «Мости довіри» – коли міста простягають руку допомоги через кордони, діляться своїми знаннями і спільно працюють на благо всіх причетних.

Views: 980
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: international support
Read more: