«Без успіху громад, країна не зможе бути успішним членом Європейського союзу» — Єврокомісія
«Без успіху громад, країна не зможе бути успішним членом Європейського союзу» — Єврокомісія

Без успіху громад, країна не зможе бути успішним членом Європейського союзу, заявив заступник директора DG Regio Нормандс Поппенс, під час свого виступу на Львівському форумі муніципального партнерства 28 листопада у Львові. Адже більшість європейських директив на практиці впроваджуються саме на місцевому рівні.


Нормандс Поппенс представляє DG Regio — департамент Єврокомісії, який відповідає за міську і регіональну політику ЄС і відіграватиме ключову роль у європейській інтеграції України на місцевому рівні. Від того, як ефективно муніципалітети і регіони будуть рухатися в напрямку європейської інтеграції буде також залежати і перебіг перемовин про вступ України в ЄС.

«Ми хочемо впевнитися, що управління регіональним розвитком відповідатиме нашим принципам. Для нас, зокрема, важливо, щоб проєкти сприяли максимальному залученню усіх зацікавлених сторін до розв'язання проблем місцевого розвитку, — зазначив Нормандс Поппенс. — Також, принципами місцевого розвитку в ЄС є зелені трансформації, а також розвиток спроможностей місцевого самоврядування, підтримка малого і середнього бізнесу, цифровий перехід».

 

Онлайн включення Нормандса Поппенса під час Львівського форуму муніципального партнерства

 

Нормандс Поппенс також розповів про політику згуртування ЄС (cohesion policy) та анонсував програми ЄС, які стануть доступними і для українських громад. Це, зокрема, Intereg Europe, яка стане доступна у 2024 році та програма Нового Європейського Баухаузу, в рамках якої планують відзначити українські проєкти, спрямовані на відбудову в рамках цієї ініціативи та надаватимуть гранти українським організаціям. Також, в Єврокомісії планують відкрити програми для двостороннього співробітництва між містами.


 

Львівський форум міжмуніципального партнерства — це щорічний захід ініціативи Cities 4 Cities | United 4 Ukraine, який має на меті просування ідеї міжмуніципального партнерства між муніципалітетами в Україні та ЄС, шляхом обміну кращими практиками, посилення співпраці, відкриття можливостей та координації зусиль між національними, міжнародними та місцевими гравцями для швидкого відновлення після російської війни та європейської інтеграції України на місцевому рівні.

Форум реалізовується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID “Зміцнення громадської довіри (UCBI)” та проєкту “Підтримка децентралізації в Україні” Шведської асоціації місцевих і регіональних влад SALAR International.

Фото: Роман Балук

Views: 526
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: international support
Read more: