«Ви не самотні! Ви можете покластися на нас», - Франк-Вальтер Штайнмайер - українським громадам
«Ви не самотні! Ви можете покластися на нас», - Франк-Вальтер Штайнмайер - українським громадам

Зв'язки між Німеччиною та Україною стали ще тіснішими після нападу росії Україну. «Не тільки між урядами, не тільки між Києвом і Берліном, а також між Баришівкою та Пуллахом, між Дрогобичем та Грайфсвальдом, між Вінницею та Карлсруе, між Корюківкою та Вальдкірхом. Ці стосунки зовсім не абстрактні, вони формують повсякденне життя та з’єднують людей наших двох країн».


Про це у своїй промові на шостій німецько-українській конференції муніципальних партнерств, що відбулася в Лейпцигу, сказав Федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмайер.

За його словами, міста та муніципалітети є чимось на зразок ядра солідарності та спільноти.

«Тому під час мого візиту в Україну рік тому ми з президентом Зеленським свідомо виступили зі спільним закликом формувати більше партнерства між громадами, особливо під час війни. І ми з повним переконанням взяли патронат над німецько-українською мережею побратимських міст», - нагадав Федеральний президент.

Згадуючи тісні побратимські зв’язки Києва та Лейпцига, Франк-Вальтер Штайнмайер наголосив на важливості підтримки не лише між столицями та урядами. Але також в економіці, культурі, громадянському суспільстві, між містами та муніципалітетами.

«Ви найкраще знаєте, що необхідно для швидкої, адресної та незабюрократизованої допомоги. Чи потрібна швидка допомога у вашому українському місті-партнері, ліки чи острови тепла на зиму; або інтеграція українських біженців у Німеччині: ви всі можете покластися на досвід і підтримку свого міста-партнера», - сказав Федеральний президент.

За його словами, 186 партнерств між українськими та німецькими містами та громадами, формалізовані чи ні, показують, наскільки велика солідарність і наскільки сильним є зв’язок між органами місцевого самоврядування двох країн.

«Я переконаний: немає довготривалішої та стійкішої підтримки, ніж ці зв’язки між людьми в наших двох країнах! Ця хвиля солідарності не повинна вщухати. Навпаки: зараз важливо консолідувати партнерські відносини та розраховувати на довгострокову підтримку. Тому що війна не закінчилася лише тому, що заголовки затьмарені іншими конфліктами. Ці тісні партнерські стосунки потрібні, особливо з огляду на реконструкцію. Ці 186 партнерств спрямовані в майбутнє навіть після війни. Кожне партнерство між німецькою та українською громадами зміцнює зв’язки з Європою. Кожне з цих партнерств допомагає Україні продовжувати шлях до вступу до Європейського Союзу».

Він згадав також і про те, що чергова зима знову може бути важкою для України.

«Звідси ініціатива «зимової захисної парасольки» для кращого захисту української інфраструктури та постачання тепла та електроенергії людям взимку. Бо ми всі знаємо: кремль також використовує енергетику як зброю. Не лише це! Ми бачили найжорстокіші методи ведення війни. Примусове переселення, перевиховання, викрадення дітей і відкритий терор – нестерпні кадри з Бучі, Маріуполя та Харкова розповідають про жах і страждання».

Він запевнив, що Німеччина твердо стоїть на боці України і стоятиме поруч з нашою країною стільки, скільки буде потрібно.

«Україна потребує нашої підтримки ще більше зараз, коли на Близькому Сході йде війна, і вона більше не отримує тієї уваги, якої вона так потребує. Розрахунок путіна такий: світ повинен забути Україну. Але я тут чітко кажу: ми не повинні і не будемо робити путіну цю послугу! Ми не звикнемо до незаконної та нелюдської загарбницької війни росії (…) Меседж цієї зустрічі тут, у Лейпцигу, такий: ви не самотні! Ви можете покластися на нас. Це повідомлення, яке ви всі надсилаєте цією конференцією тут, у Лейпцигу», - резюмував Франк-Вальтер Штайнмайер.

Views: 366
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: international support
Read more: