П'ять рішень в сфері місцевого самоврядування, які можуть вплинути на висновок Єврокомісії за 2024 рік
П'ять рішень в сфері місцевого самоврядування, які можуть вплинути на висновок Єврокомісії за 2024 рік

П'ять рішень, які має/може ухвалити Україна до кінця весни в сфері місцевого самоврядування, щоб мати тут хоч якийсь позитив у висновку Єврокомісії за 2024 рік, назвав народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін.

Перше рішення. Ухвалити в другому читанні законопроект №4298 про місцеві державні адміністрації.

Прогноз Віталія Безгіна:

"Стримано позитивний. За 2023 ми проробили гарну не публічну роботу за міжнародної модерації та оновили текст, як результат компромісу. На цьому тижні цей текст буде заслано на експертизу Ради Європи. Це дозволяє нам розраховувати на перегляд на комітеті та вихід в залу вже досить скоро. Але 229 голосів в першому читанні до повномасштабного вторгнення та безупинна динаміка на скорочення кількості народних депутатів тут грає суттєво проти. Ну і ніхто не скасовує фактор окремих стейкхолдерів, які все одно будуть збивати проект, попри домовленості".

Друге рішення. Імплементація Закону України «Про засади державної регіональної політики».

Прогноз Віталія Безгіна:

"Стримано позитивний. Думаю, що цього року це питання таки буде закрите".

Третє рішення. Створення координаційного органу щодо рішень, які стосуються місцевого самоврядування.

Прогноз Віталія Безгіна:

"Стримано позитивний. Тут перепоною може стати політика та низький рівень спроможності органів центральної влади налагодити діалог між собою та з представниками ОМС. Також, під час утворення органу, варто не допустити помилок Польщі, яка свого часу пішла шляхом суто політично-декоративного підходу, який не має наразі жодного реального впливу".

Четверте рішення. Оновлена Державна стратегія регіонального розвитку.

Прогноз Віталія Безгіна:

"Ми отримаємо позитивну згадку, що стратегія оновлена, а далі аналіз, що вона не є достатньо якісною".

.П’яте рішення. Дорожня карта щодо статусу юридичної особи для громади. Прогноз Віталія Безгіна:

"Стримано позитивний. За нормальної роботи експертної спільноти, яка має продукувати практичні рішення в даній галузі, а не філософські трактати, затвердити дорожню карту є реалістичним, щоб на її основі вести перемовини перш за все з представниками Європейського Парламенту. Якщо ж будемо гратись в ігнорування потреби перемовин вже зараз, отримаємо далі історію з новими пожиттєвими ПЕПами, просто як вимогу до виконання та руйнацією системи управління, як наслідок".

Views: 767
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: law
Read more: