Управління місцевим бюджетом та фінансами. Представники місцевого самоврядування дізнались, як громаді генерувати більше власних доходів
Управління місцевим бюджетом та фінансами. Представники місцевого самоврядування дізнались, як громаді генерувати більше власних доходів

Протягом тижня з 12 по 15 вересня експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» провели ряд онлайн заходів щодо управління місцевим бюджетом та фінансами.


Перша серія заходів зібрала посадових осіб місцевих рад деокупованих громад Сумської та Чернігівської областей та сфокусувалась на питаннях прогнозування місцевих бюджетів та підготовки рішень про бюджет на 2024 рік. Понад 80 учасників, серед них працівники місцевих фінансових органів, а також розпорядники та одержувачі бюджетних коштів, дізнались про моделювання гармонізації стратегічного планування, економічного програмування та програмно-цільового бюджетування, а також пропозиції Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» щодо удосконалення формули горизонтального вирівнювання податкоспроможності. Вирішення цих питань необхідне для більш ефективного використання публічних коштів органами місцевого самоврядування. Проведені заходи дозволять громадам згенерувати більше власних доходів, покращити якість прогнозування показників бюджету та забезпечити краще відновлення територій деокупованих громад.

Друга серія заходів стосувалась прийняття ефективних управлінських рішень щодо складання місцевих бюджетів та зібрала голів громад, депутатів місцевих рад та працівників місцевих фінансових органів Волинської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської областей. Понад 180 учасників обговорили поточні показники виконання місцевих бюджетів, а також макропоказники та стандарти для розрахунку доходів та видатків на 2024 р. Учасники також обговорили моделі гармонізації стратегічного планування, економічного програмування та програмно-цільового бюджетування, а також пропозиції щодо горизонтального вирівнювання податкоспроможності через перерозподіл ПДФО з метою посилення генерації власних доходів громад. Використання даних експертного аналізу, впровадження моделі та пропозицій  дозволять реалізувати пріоритети громад через власний бюджет, а також забезпечити більш якісні публічні послуги для мешканців та ВПО.

Views: 1458
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: budget
Read more: