Вінницькі самоврядці їздили на Хмельниччину переймати досвід об’єднання громад

Самоврядці чотирьох районів Вінниччини відвідали селище Нова Ушиця у Хмельницькій області.

За ініціативи депутата Вінницької обласної ради Лариси Білозір та на запрошення голови Новоушицької об’єднаної територіальної громади Хмельницької області Олега Московчука сільські голови Тростянецького, Бершадського, Гайсинського і Теплицького районів Вінницької області відвідали селище Нова Ушиця. Метою поїздки було переймання досвіду з організації процесу об’єднання територіальних громад. Саме ця територіальна громада отримала другу за розміром в Україні субвенцію на об’єднання громади та на її розвиток і вона склала 22 млн. грн.

Так з 22 сільських рад Новоушицького району, до яких входило по декілька сіл, об’єднались 18-ть. Нова об’єднана територіальна громада складається із 53 сіл. Таким чином, вдалося значно зекономити бюджет громади – на 1,5 млн. грн. в рік, і наразі всю громаду обслуговує лише 15 службовців.    

Отож хмельничани ознайомили вінничан з першими досягненнями у формуванні та розподілі бюджету територіальної громади, податкових надходжень, сплаті податку із заробітної платні, акцизних зборів. Особливо цікавою була інформація про роботу старост та їхні обов’язки: яким чином вони вирішують проблемні питання жителів, чи стали послуги для громадян доступнішими та якіснішими тощо.

Вінницька депутатка Лариса Білозір висловила вдячність голові Новоушицької громади Олегу Московчуку за прийом і подякувала усім працівникам сільради за цікаві розповіді та конструктивні пояснення.

Новоушицька об’єднана територіальна громада стала яскравим прикладом того, що потрібно не боятися змін, а ставати на шлях розвитку. Цей регіон не має тих можливостей, що Вінниччина, і він набагато потенційно слабкіший, однак це не стало перепоною для змін та удосконалення. Вони є одними з перших, хто об’єднав територіальні громади і не жалкують про це. Адже після об’єднання громада отримала 60% надходжень від податку на заробітну платню та 22 мільйони на розвиток своєї інфраструкрути. Саме тому сьогодні розвиток сільських територій потрібно розглядати через призму людини. Головною умовою збереження та розвитку сільських територій має стати формування зайнятості сільського населення, – зазначила Лариса Білозір.

Вона додала, що об’єднання має відбуватися довкола осередків економічної активності, якими є міста районного значення, селища та потужні села, які можуть і мають стати центрами зростання для сільських територій.

Область:

Вінницька область

Джерело:

«Інформаційна Вінничина»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...