Перші «ластівки» децентралізації

Цей відцентровий процес, широко анонсований владою, поволі набирає обертів. На Вінниччині однією з перших «ластівок» децентралізації стало приміське село Дружелюбівка. Нещодавно воно об’єдналося зі своїм найбільшим сусідом — райцентром Калинівка. Селяни дуже швидко зметикували, яка користь може бути від децентралізації та об’єднання. Громада обрала старосту. Ним стала колишня голова сільської ради Інга Притуляк. Нові обов’язки старости багато в чому подібні до тих, які виконував сільський голова, тому особливих проблем із адаптацією до новацій не виникло. Староста й надалі видаватиме довідки, прийматиме громадян, розглядатиме їхні звернення, вирішуватиме земельні питання тощо. Єдина суттєва різниця між «старим» та «новим» — це об’єднаний бюджет міста й села. Спершу це лякало громаду, мовляв, ми втратимо самостійність, не зможемо розпоряджатися власними грошима.

Та нещодавно ці побоювання були розвіяні. Навіть більше — селяни вже бачать користь від процесу. З об’єднаного бюджету двох громад Дружелюбівка отримала 2 мільйони гривень. Ці кошти спрямовані на облаштування вуличного освітлення та асфальтування 1200 метрів дороги. Раніше, до об’єднання, таких грошей у села не було і залишалося лише мріяти про зміни й просити спонсорів та заїжджих депутатів про допомогу. Тепер це реальність. Освітлені вулиці й дві сучасні зупинки в селі вже милують око. А коли ще й понад кілометр роздовбаної сільської дороги вкриється асфальтом, люди остаточно переконаються, що покращання — це не слова «зальотного» депутата перед виборами, а реалії.

За два місяці шляхом Дружелюбівки має піти ще одне село на Вінниччині — Студена Піщанського району, де також оберуть старосту й об’єднаються із сусідньою громадою.

Область:

Вінницька область

Джерело:

«Сільські вісті»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...