Кожен факт бездіяльності чи саботажу децентралізації з боку виконавчої влади не залишається поза увагою, — В’ячеслав Негода

Обов’язком обласних та районних державних адміністрацій є донесення до населення, посадовців органів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад повної інформації про офіційну політику Уряду, зокрема і щодо децентралізації, переваг формування спроможних громад.

Держадміністрації повинні спільно з жителями сіл, селищ, міст визначити перспективні плани майбутніх громад, надати допомогу в обрахуванні фінансової, економічної спроможності і стратегії розвитку кожної майбутньої об’єднаної громади, надавати їм всебічну підтримку. Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, спілкуючись із журналістами.

«Представники місцевих державних адміністрацій мають щодня працювати з населенням та органами місцевого самоврядування, роз’яснюючи їм переваги децентралізації, добровільного об’єднання громад. Дуже помітно: де адміністрації відповідально і професійно виконують свої обов’язки – зустрічаються жителями, проводять громадські обговорення, навчання для представників органів місцевого самоврядування, сприяють у проведенні необхідних формальних процедур об’єднання громад – там є розуміння населення суті реформи і люди охоче йдуть на зустріч якісним змінам. Так само помітно, коли місцеві органи виконавчої влади або відсторонилися від цих питань, або відверто саботують, розповідаючи людям різні міфи про реформу», — сказав перший заступник Міністра.

Він також назвав неприпустимим будь-який тиск на громади як щодо стримування процесу об’єднання, так і щодо змушування до об’єднання.

«Кожен факт бездіяльності, саботування реформи чи тиску з боку державних органів, якщо нам про це стане відомо, не залишається поза увагою. Якщо такі факти справді матимуть місце, реакція буде миттєвою, і хтось може поплатитися посадою. Такі прецеденти є. Тому нам важливо завжди мати зворотний зв’язок з громадянами, із засобами масової інформації, щоб знати про такі випадки», — сказав В’ячеслав Негода.

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...