На Херсонщині не дадуть заважати реформі децентралізації

В ОДА відбулася нарада голів об'єднаних територіальних громад та лідерів громадських організацій з питання децентралізації.

Напередодні позачергової сесії, яка оголошена на 9 вересня занепокоєні громади, що прагнуть самостійно вирішувати свої проблеми зібралися на цю зустріч, щоб обговорити проблему, що ставить під загрозу їх плани, повідомляє прес-служба ХОДА.

Оксана Сілюкова, координатор Офісу реформ та регіонального розвитку у Херсонській області зазначила:

«Сьогодні окремі політичні сили намагаються зірвати процес впровадження реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади в області. Частиною депутатів Херсонської обласної ради ініційовано внесення до порядку денного сесії обласної ради питання про визнання таким, що втратило чинність рішення обласної ради про затвердження Перспективного плану формування територій громад Херсонської області».

««Та ситуація, яка сьогодні склалася в Херсонській області може створити прецедент по всій Україні. Це небезпечно, оскільки частина депутатського корпусу Херсонської обласної ради бажає скасувати перспективний план формування територіальних громад. Цей план був прийнятий обласною радою в минулому році і погоджений розпорядженням Кабінету Міністрів України. Тому сам факт скасування подібного документу не вважається на сьогодні законним. Деякі політичні сили дестабілізують ситуацію не тільки в нашій області, а й загалом по Україні. Враховуючи це, громаді Херсонщини, громадським організаціям, представникам територіальних громад важливо, щоб даний проект не був скасованим, оскільки це суперечить закону, як і власне проведення позачергової сесії обласної ради».

Вона також додала, що в області ще 14 громад отримали схвалення обласної державної адміністрації щодо можливості об'єднання, але цей процес тепер під загрозою.

Присутні представники громадськості та громад, що чекають на об'єднання за деякі зміни в перспективному плані, які стосуються їх конкретних побажань. Але вони проти повного скасування перспективного плану, оскільки це позбавить їх як додаткових бюджетних надходжень після об'єднання, так і статусу міста обласного значення, яке дає прямі міжбюджетні відносини дня них з державним бюджетом.

Так, Анжела Литвиненко з громадської організації «Успішна жінка» зокрема зазначила, що від проведення реформи децентралізації залежить майбутнє України та її міжнародна підтримка.

Олександр Токаленко, член КВУ та ресурсного центру допомоги об'єднаним громадам, а також Володимир Молчанов з Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень висловилися за прийняття звернення до депутатів обласної ради щодо не підтримки ініціативи скасування перспективного плану в цілому, адже це крок до серйозної кризи в місцевому самоврядування. Вносити деякі зміни, які враховують конкретні прагнення територіальних громад, що об'єднуються - саме так мають діяти дійсно реформатори, які прагнуть розвитку.

Присутні разом зформулювали текст звернення та прийняли його. Вони планують виступити з ним до депутатів обласної ради.

Область:

Херсонська область

Джерело:

«ПІК»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

  Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад,...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 вересня 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...