На Вінниччині сільська громада отримала вдвічі більше коштів, ніж міська

Двом об'єднаним громадам Вінницької області уряд виділив гроші на розвиток інфраструктури. Калинівська об'єднана громада отримає 1 мільйон 956 тисяч гривень, а Студенянська — 3 мільйони 719 тисяч гривень. Про Vlasno.info повідомляє бухгалтер Калинівської об'єднаної громади Валентина Гордійчук.

– Така різниця у фінансуванні через те, що пріоритетом є сільське населення. 50 відсотків всієї виділеної суми припадає на сільське населення, а ще 50 – на розмір території, – каже вона. – У Студенянську об'єднану громади входить багато населених пунктів. Відтак, вони й грошей отримали більше.

Дійсно, до Студенянської об'єднаноі громади відносяться 9 сіл та селищ, і територію вони займають чималу. А до Калинівської об'єднаної громади входять лише місто Калинівка та село Дружелюбівка. Площа Калинівської об'єднаної територіальної громади — 88, 4 квадратних метра, і тут живе 19203 особи міського населення та 1304 особи сільського населення, а Студенянська ОТГ займає 129,3 квадратних метра, на яких мешкає 3458 осіб сільського населення.

Розподіляються кошти по формулі, де сумується кількість населення та загальна площа об'єднаної громади. І чим більше в ній сільського населення та території, тим більшу субвенцію отримають. В Україні найменшій об'єднаній громаді виділили 860 тисяч гривень, а найбільшій – 28 мільйонів гривень.

– Така формула була запланована ще з самого початку, при розробці відповідних програм з децентралізації. Перевага надається сільському населенню, щоб вирівняти диспропорцію в розвитку між містом і селом. Так би мовити, "підтягнути" сільські території до рівня міста, - говорить експерт Інституту громадянського суспільства Ніна Наталенко. - Адже в селах є великі проблеми з дорогами, подекуди - з будинками культури, школами та дитячими садками.

Розвиток інфраструктури включає в себе ремонт доріг, бюджетних установ, закупівля та ремонт транспортних засобів і спецтехніки, будівництво водогонів та багато іншого. Наразі громадам кошти ще не перерахували, проходить процедура оформлення проектів. Загальний розмір субвенції складає 1 мільярд гривень.

– Правда, ще немає зразка заявки, по якій ми маємо отримати ці кошти, – зауважує Валентина Володимирівна. – Там якась заплутана процедура. Спочатку ми маємо сформувати проектну заявку і надіслати в облдержадміністрацію. Після погодження заявка повертається нам з висновком, а потім йде на Мінрегіонбуд. Коли вже й вони затвердять, тоді ми розробляємо проект, і тільки тоді його фінансують. Хоча ми й так знаємо, куди першочергово направити ці гроші.

Область:

Вінницька область

Джерело:

«Власно»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 вересня 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...

26 вересня 2024

Як громади розвивають культуру та долають виклики в цій сфері — тези з брифінгу мерів

Як громади розвивають культуру та долають...

Культура — галузь, що часто залишається позбавленою належної уваги в суспільстві, особливо в умовах війни. Однак саме...

26 вересня 2024

Диджитальний перехід у культурі: чому це має хвилювати українців?

Диджитальний перехід у культурі: чому це має...

Cвіт невпинно диджиталізується, і вже ні для кого не є фантастичним той факт, що поруч зі звичайною реальністю існує...