В Центрі розвитку місцевого самоврядування обговорили перспективи розвитку сільських територій та способи підтримки сільського господарства в процесі децентралізації

23 травня, у місті Вінниця відбулася конференція "Подальший розвиток в українських сільських районах: як підтримувати сільське господарство в процесі децентралізації".

Організаторами конференції виступили Вінницький відокремлений підрозділ установи "Центр розвитку місцевого самоврядування" за підтримки Департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації.

В роботі конференції прийняли участь представники об'єднаних територіальних громад Вінницької області, сільських кооперативних об'єднань та інші особи зацікавлені в розвитку територіальних громад.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся директор Вінницького ВП ЦРМС Олег Левченко, який відмітив, що перспективою розвитку сільських територій є об'єднання громадян на кооперативних засадах з метою диверсифікації видів сільськогосподарської діяльності.

Про стан розвитку кооперації у Вінницький області розповіла заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Валентина Кирилюк. В своєму виступі вона відзначила основні моменти підтримки розвитку сільських територіальних громад з обласного бюджету.

Використовуючи скайп-зв'язок, експерт проекту USAID "Підтримка аграрного і сільського розвитку" Владислав Карпенко ознайомив учасників конференції з основними напрямками діяльності проекту та здійснення підтримки проектів розвитку місцевих кооперативних об'єднань по регіонах України. Також експерт проекту USAID повідомив, що в даний час відкрита програма для розвитку та підтримки малих і середніх підприємств, яка передбачає надання гранду в розмірі до 25 тисяч доларів США за умови співфінансування 50/50. Проекти мають бути направлені на переробку сільськогосподарської продукції.

Про основні моменти створення кооперативу в Томашпільському районі інформувала представник ГО "Агенція регіонального розвитку "Солідарність" Наталія Гижко.

З практичними аспектами діяльності Першого національного аграрного кооперативу (Хмельницька область) ознайомила експерт із сталого розвитку громад Європейської Соціальної Академії Каріна Рудь.

Досвідом організації роботи ягідно-фруктового кластеру в селі Снітків Мурованокуриловецького району Вінницької області поділився сільський голова Віктор Ольшевський, який відмітив необхідність формування стратегії розвитку сільських громад, використовуючи наявний ресурсний потенціал.

Також на конференції йшла мова про особливості правового регулювання діяльності кооперативних об'єднань різних організаційних форм.

Друга частина роботи конференції була присвячена питанням набуття управлінцями територіальних громад навиків управління територією, зокрема впорядкування системи обігу землі. Кандидат юридичних наук Віктор Масін роз’яснив деякі питання прав власності на землі сільськогосподарського призначення та мораторію на продаж землі, підкресливши важливість її обігу для реалізації економічного потенціалу територій.

 

Область:

Вінницька область

Source:

Сайт Вінницької ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

27 September 2024

27 September 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 September 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 September 2024