Проблеми місцевого самоврядування обговорили на засіданні регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування

В приміщенні Вінницької міської ради, за участю голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія та під головуванням Вінницького міського голови Сергія Моргунова відбулось засідання регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування на тему «Підвищення ролі місцевого самоврядування в системі публічного управління».

У засіданні взяли участь народні депутати України Остап Єднак та Андрій Тетерук, представники обласної державної адміністрації та обласної Ради, міські голови міст обласного значення та голови об’єднаних територіальних громад Вінниччини.

Засідання проходило в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

«Реформа місцевого самоврядування -  це одна із не багатьох реформ, яка сьогодні дійсно відчувається. Більше 50 млн. грн. ми отримали за рахунок перевиконання плану митних платежів від Вінницької митниці. Саме ці кошти планується спрямувати на ремонт доріг Вінниччини, і це - яскравий приклад реального наповнення місцевого бюджету», - зазначив Валерій Коровій.

Також голова облдержадміністрації зауважив, що на сьогоднішній день Вінницька область є лідером з впровадження реформи в галузі охорони здоров’я. Наразі в області укладено 350 угод з аптечними мережами в рамках здійснення реімбурсації.

Стосовно проблем, які існують у територіальних громадах і в цілому в системі місцевого самоврядування, які потребують законодавчого врегулювання та проблем наповнення місцевих бюджетів розповів Сергій Моргунов.

«Реформа місцевого самоврядування здійснюється протягом останніх 3 років. І першим кроком реформи стала фінансова децентралізація, завдяки якій ми реально відчули, що сьогодні центральні органи влади, Президент України, Кабінет Міністрів України, Верховна Рада України, чують і тісно співпрацюють з Асоціацією міст України щодо вирішення нагальних проблем, які є сьогодні в місцевому самоврядуванні», - зазначив Сергій Моргунов.

Також під час конференції обговорили хід виконання Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у Вінницькій області та  проект Закону України «Про механізм приєднання до міст обласного значення інших територіальних громад».

Про передачу повноважень щодо управління землями поза межами населених пунктів органами місцевого самоврядування поінформував Дашівський селищний голова Сергій Тітаренко.

Також на засіданні учасники обговорили необхідність внесення змін у виборче законодавство з метою проведення виборів у міських об’єднаних територіальних громадах за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

 

Область:

Вінницька область

Source:

Сайт Вінницької ОДА

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

27 September 2024

27 September 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 September 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 September 2024