Шлях до нової української медицини: Уляна Супрун у Львові поділилась деталями та механізмом реформи

Про майбутню реформу та шлях до нової української медицини в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла у Львові в межах Всеукраїнського туру «ЗміниТИ», під час якого представники міністерств, аналітики та інші члени команд з реформування спілкуються із локальними громадами, розповідаючи про майбутні зміни та консультуючись щодо думки громадськості.

Про принципи нової системи

В.о. міністра розповіла, що мета цієї зустрічі – консультація із громадянами, активістами та лікарями з приводу медичної реформи. За її словами, такі консультації зараз проводяться по всій країні, аби громадяни розуміли, що саме відбувається і брали участь у змінах.

«Охорона здоров’я – це не лише відповідальність якогось міністерства чи президента, кабміну чи прем’єр-міністра. Це навіть не відповідальність МОЗ, це відповідальність і лікарів, і медпрацівників і адміністраторів, і кожного з нас, – почала свій виступ Уляна Супрун. – Яка наша роль у цій системі? Наша роль створити таку систему, яка буде зрозумілою для всіх, де ми надаємо гарантії і фінансові, і якості надання медичних послуг, де ми надаємо стабільність, аби всі розуміли, що і сьогодні, і завтра і за рік ті гарантії існуватимуть далі. І справедливість, щоб кожен з нас мав доступ до тих медичних послуг, які є якісними. Коли ми зможемо забезпечити ці три речі: стабільність, справедливість і гарантії фінансові та якості, то ми зможемо створити таку систему, яка є в Ізраїлі чи в європейських країнах світу. Бо ми не відрізняємось від них, ми маємо ті самі хвороби, ті самі проблеми».

В.о. міністра МОЗ розповіла, яким саме чином відбувається розробка реформ. За її словами, крім розробки законопроектів, які МОЗ уже зареєструвало у Верховній Раді, відбуваються також консультації з громадськістю.

Про спілкування з громадянами

«Були усілякі стратегії, всілякі концепції щодо того, що треба міняти систему, ми зібрали це все разом, була дуже гарна стратегічна група, яка працювала два роки до того, як ми прийшли, – розповіла Уляна Супрун. – Ми взяли цю концепцію, трохи відкоригували і почали наші консультації. Ми спілкувалися із Прем’єр-міністром та кабміном, спілкувалися з Верховною Радою, з депутатами, з обласними радами, районними радами, з мерами міст, спілкувались із медичною спільнотою, збирали громадських активістів і нарешті після місяців консультацій, 30 листопада ми прийняли Концепцію фінансування охорони здоров’я і Концепцію громадського здоров’я. І кожна з концепцій потребувала від нас написання нормативних актів, аби втілити її в життя. І от вже готові законопроекти, які мають змінити систему фінансування і громадського здоров’я. Це макрорівень. Можу розповісти, що я роблю сьогодні щодо тих консультацій.

Вчора ввечері ми прилетіли з Києва, нас зустрічали двоє людей, вони займаються електрокарами. Ми спілкувались із ними дві години про ті зміни, які відбуваються, про те, який екологічне оточення має вплив на наше здоров’я і про те, що це комплексна система (дороги, екологія, фінансування), це не лише лікарні і лікарі.

Про те, чому треба не говорити про проблеми, а долати їх

Уляна Супрун розповіла і про власне ставлення до опору, який чинять реформам: «Українці дуже легко можуть знайти, де чогось бракує чи що де було зроблене неправильно. Мій батько може подивитися на аркуш паперу, навіть не буде знати, що там написано, і він знайде, де є помилка – він генетично українець. Так само і ми всі, завжди говоримо, шукаємо причину, чому чогось не зробити і що нам заважає замість того, щоб говорити, як вирішити якусь проблему(…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Львівська область

Source:

«Дивись»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

27 September 2024

27 September 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 September 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 September 2024