Власні надходження ОТГ зросли втроє

В Івано-Франківську відбулася фахова майстерня для представників районних і обласної рад Прикарпаття — тренінг, на якому обговорили особливості формування відносин Державного та місцевих бюджетів на 2017 рік в умовах децентралізації. Також у ньому взяли участь ініціатори утворення об’єднаних громад  Прикарпаття, у яких відбудуться вибори 18 грудня цього року, бухгалтери сільських рад ОТГ, регіональні консультанти з юридичних і бюджетних питань (проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) Марія Баран та Юрій Стефанчук, координатор обласного Офісу реформ Руслан Панасюк та ін. Захід відбувся в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» («ПУЛЬС»), який реалізує Асоціація міст України у партнерстві з Українською асоціацією районних та обласних рад (УАРОР) за фінансової підтримки USAID.

Про новації бюджетного законодавства в контексті децентралізації і те, як вони вплинуть на діяльність місцевого самоврядування розповіла присутнім експерт УАРОР з фінансів та бюджетів, доктор наук з державного управління Яніна Казюк, яка модерувала захід.

Обговорюючи особливості формування відносин Державного та місцевих бюджетів на 2017 рік з учасниками заходу, Яніна Казюк акцентувала на підходах до розрахунків міжбюджетних трансферів (освітньої та медичної субвенції), джерелах фінансування субвенції, формуванні інфраструктурної субвенції для ОТГ тощо. Експерт розповіла і про практичні аспекти формування місцевих бюджетів в умовах програмно-цільового методу, на який з 2017 року переходять всі місцеві бюджети, що мають прямі міжбюджетні відносини з Держбюджетом. Крім того, з учасниками заходу детально обговорено основні принципи та порядок формування, складання і виконання місцевих бюджетів, законодавчо-нормативну базу, яка регулює бюджетний процес, міжбюджетні відносини, порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, а також стан та динаміку фінансових показників місцевих бюджетів України й об’єднаних територіальних громад за перше півріччя 2015 та 2016 років. Модератор поділилася власним досвідом та звернула увагу на помилки, які часто допускають учасники бюджетного процесу.

«Реформа місцевого самоврядування розпочалася з бюджетної децентралізації, — наголосила Яніна Казюк. — Тобто з передачі фінансових ресурсів на місця, що дало можливість об’єднувати територіальні громади. За перше півріччя 2016 року, порівняно з першим півріччям 2015-го, власні ресурси місцевих бюджетів в Україні загалом зросли в 1,5 раза, а зокрема об’єднаних територіальних громад — втроє. А це свідчить про те, що процеси бюджетної децентралізації відбуваються, органи місцевого самоврядування мають кошти і можливість повноцінно виконувати свої повноваження і відповідати перед громадою за результати своєї діяльності». За словами експерта, дуже важливо, щоб потреби тих об’єднаних громад, в яких цього року відбудуться вибори, було враховано у Держбюджеті-2017. Тобто аби вони з нового року вийшли на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом і виконували свої фінансові повноваження, які передбачені для них так, як і для міст обласного значення.

Регіональний консультант з бюджетних питань Юрій Стефанчук (проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID), що взяв участь у дискусії, наголосив на недосконалості проекту Державного бюджету на 2017 рік, який парламент схвалив у першому читанні, оскільки в освітній та медичній субвенціях не враховано видатків на енергоносії і заробітну плату адміністративному та обслуговуючому персоналу. А це призведе до того, наголосив експерт, що об’єднані територіальні громади, які ще не повністю стали на ноги, будуть змушені спрямовувати власні надходження на ці видатки. А це відповідно зменшить можливості для соціально-економічного розвитку громад.

Заступник директора департаменту фінансів івано-Франківської обласної державної адміністрації Ганна Качур під час дискусії підкреслила, що громадам потрібно об’єднуватися, оскільки це дає їм відчутні бюджетні переваги. 

Область:

Івано-Франківська область

Source:

Газета «Галичина»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

27 September 2024

27 September 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 September 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 September 2024