Децентралізація демонструє успіхи та перші поразки об’єднаних громад, – спецрепортаж ZIKу

Реформа з децентралізації має і переваги, і недоліки, над якими слід ще попрацювати. На Львівщині чимало населених пунктів об’єдналися у громади і вже отримали зиск від цього кроку.

Про це розповідає журналістка Тетяна Кузьмінчук у програмі «Особливий погляд» на телеканалі ZIK ( відео переглянути ТУТ).

У звичайному селі Гординя на Львівщині, в якому  десятки років  нічого не будували і не ремонтували, новенький медпункт зробили ще навесні  – за три тижні, як тільки отримали гроші завдяки децентралізації. Паралельно будували і дитячий садочок у селі Калинів. На відміну від багатьох громад, кошти  на рахунках тут не затримуються.

«Кардинально змінилося життя громади, бо раніше вона такої кількості грошей на розвиток не мала. Села, які увійшли в Новокалинівську громаду, до того не мали можливості навіть замовити технічну документацію на ремонт об’єктів та їх реконструкцію», – розповідає  міський голова Нового Калинова Богдан Юзвяк.

У Новокалинівській громаді зламали один із головних стереотипів минулого – що всі гроші забиратиме центр, а найвіддаленіші частини громади  далі житимуть найбідніше. Вона – одна із перших не лише на Львівщині, а й в Україні, де пішли шляхом децентралізації. Об’єдналися ще до торішніх місцевих виборів і з 1 січня живуть за новими законами. Тепер самі опікуються і освітою, і медициною, і культурою. До громади увійшли чотири сільські ради та містечко Новий Калинів. І це об’єднання стало таким успішним, що голову громади Богдяна Юзвяка запрошують на зустрічі, дебати і тренінги як експерта-практика.

Гроші отримують завдяки великій військовій частині, яка є на території містечка, та від продажу землі.  Хоча використовувати власні ресурси теж не так просто.

Для небагатого Самбірського району Львівщини децентралізація стала шансом на зміни, тому громади так поспішали встигнути в перший потяг. Проте через брак часу чи то знань далеко не всі громади на Самбірщині стали успішними. Більшість не робили  напередодні серйозних розрахунків, відтак опинилися у скруті.

«Вони об’єдналися, коли йшли на вибори, але розрахунків не робили. Сільський голова домовився з іншим сільським головою – і пішли на вибори. Коли бідна сільська рада об’єдналася з бідною, то на їхньому місці вийшла велика біда. Ми бачимо навіть уже сьогодні – більш як 70% відсотків власних доходів йде на утримання чиновницького апарату. Це не є нормальним. Тому що там немає великих доходів, немає багато платників податків», – констатує  голова Самбірської районної ради Віталій Кімак.

Громади, де населення є менше ніж 5 тисяч, експерти вважають неспроможними.  Однак часто багатші населені пункти більше воліють залишатися самостійними, аніж ділитися прибутками з біднішими.

У такому становищі опинилося місто Стебник. Історично склалося, що усі стебницькі землі спочатку належали радгоспу, а після його розпаду в 90-их роках їх передали в сусіднє село Болехівці. Навіть відомий  калійний завод,  який є, по-суті, на території Стебника, зареєстрований у сусідньому селі.

«Усі проблеми від стебницького калійного заводу падають на стебничан, а податки  від заводу йдуть у Болехівську сільську раду», – бідкається міський голова Стебника Петро Старосольський.  Наразі  у місті не мають ні власних грошей, ні можливості запросити інвестора.  Об’єднання для стебниківчан – чи не єдиний порятунок. Та погоджуватися на об’єднання з бідним Стебником у селі Болехівці не хочуть.

Нині ж опоненти і скептики децентралізаційної реформи вважають: щоб визначити переваги об’єднаної громади над необ’єднаною,  треба поставити їх в рівні умови.

«Ми маємо в Бюджетному кодексі чітко окреслений принцип неупередженого  та справедливого розподілу. Ми не можемо одному типу громад усе давати, а в іншого типу – все забирати. Якщо ми дійсно хочемо досягти дві цілі – системну потужність і громадянську ефективність, – то нам тоді треба спочатку тим самим громадам повернути належні їм ресурси і дати ними користуватись. Зокрема, за межами населеного пункту», – наголошує економіст Ігор Гурняк. 

Область:

Львівська область

Source:

«ZIK»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

27 September 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

  Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад,...

27 September 2024

26 September 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 September 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...