Українці дізналися про правила цивільної безпеки у межах кампанії «Безпека (Ци)Вільних»    
Українці дізналися про правила цивільної безпеки у межах кампанії «Безпека (Ци)Вільних»    

Завершилась інформаційна кампанія «Безпека (Ци)Вільних», яка в грудні 2022 — березні 2023 рр. підвищувала обізнаність українців щодо питань цивільної безпеки. Кампанію з охопленням у 8 млн осіб втілила ГО «Інтерньюз-Україна» у співпраці з Державною службою України з надзвичайних ситуацій за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».


Кампанія «Безпека (Ци)Вільних» охопила цілий ряд побутових безпекових питань, з якими українці стикаються постійно – як вдома, так і на вулиці. Матеріали кампанії розповіли, як діяти в різних ситуаціях: безпечно користуватися газовими та електроприладами, переходити дорогу в темну пору доби та діяти під час відсутності світла та зв’язку. 

Ці поради допомогли українцям адаптуватися до тривалих відключень електроенергії та поводитися обережніше під час чергових масованих атак. Свідоміший підхід українців до власної безпеки дозволить зменшити навантаження на рятувальні служби – аби вони могли оперативно реагувати на масштабні виклики війни.

Олександр Чекригін, директор Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України, прокоментував:

«Безпека громадян завжди була і буде одним із пріоритетних завдань для Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Особливо це питання є вкрай актуальним сьогодні, коли наша країна захищає свої території від ворога. На жаль, на мирних громадян чатує нині значно більше небезпеки. Тож наша мета – зробити все можливе, у тому числі і у превентивно-інформаційному полі, аби захистити українців від ризиків сьогодення. Переконаний, що спільна інформаційна кампанія допомогла нам підвищити обізнаність громадян з правил безпеки і тим самим зменшить сумну статистику виникнення надзвичайних подій в державі».

У межах кампанії було створено понад 100 інформаційних матеріалів. Серед них – 45 статей у національних та регіональних медіа, понад 30 інфографік, 17 відеороликів та два практичні посібники: з цивільної безпеки для населення та комунікації цього питання в громадах.

Наталія Гнидюк, заступниця керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», зазначила:

«Створення безпечної громади – це завдання та відповідальність не тільки органів місцевого самоврядування, а й кожного мешканця. Завдяки спільним зусиллям місцевої влади, рятувальних та комунальних служб, а також місцевих жителів середовище кожної громади може стати комфортнішим та безпечнішим для всіх. Щоб сприяти підвищенню обізнаності мешканці про те як реагувати на надзвичайні ситуацій, як подбати про себе та оточуючих у щоденному побуті, як долучитись до добровільного пожежного руху, Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримав проведення кампанії «Безпека ЦиВільних» у партнерстві з Державною службою України із надзвичайних ситуацій». 

До ініціативи долучилися 50 територіальних громад із Волинської, Закарпатської, Житомирської, Львівської, Одеської, Полтавської та Рівненської областей. 90 представників органів місцевого самоврядування цих громад пройшли навчання з ефективної комунікації питань цивільної безпеки серед мешканців громади. Так громади отримали інструменти для швидкого й ефективного реагування на нові безпекові виклики для цивільного населення.

Окрім цього, в партнерських громадах розповсюдили 10,000 листівок та розмістили 53 білборди з тематичними порадами. В основі цих порад лежали загальновідомі українські прислів’я та приказки, які можна легко запам’ятати – і так стати більш обізнаним у питаннях цивільної безпеки. Завдяки креативному підходу й корисному наповненню кампанії вдалося досягнути охоплення у майже 8 млн онлайн та офлайн.

Костянтин Квурт, голова правління ГО «Інтерньюз-Україна», сказав:

«Щоб жити безпечніше, українці мають дбати про себе та оточуючих. Однак змінювати свої звички часто незручно — для цього потрібен стимул. Тому ми спільно з партнерами втілили кампанію «Безпека (Ци)Вільних». У 108 інформаційних продуктах кампанії є чіткі та універсальні поради з цивільної безпеки. Мешканці громад та онлайн-користувачі завжди зможуть знайти у них підказку, як потурбуватися про власну безпеку».

Усі матеріали, створені в межах кампанії, доступні для широкого загалу за посиланням: https://bit.ly/407i510.

Views: 1805
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: safety
Read more: