У Кропивницькому відкрився регіональний центр розвитку місцевого самоврядування

Центр розвитку місцевого самоврядування офіційно відкрив сьогодні в Кіровоградській області перший із своїх 24 регіональних центрів, які працюватимуть у всіх областях країни за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» і Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон).

Червону стрічку в новому приміщенні регіонального центру на вулиці Великій Перспективній у Кропивницькому розрізали голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, керівник програм співпраці Представництва ЄС в Україні Беренд де Гроот, директор програми U-LEAD від GIZ Бастіан Файгель, а також директор Кіровоградського центру розвитку місцевого самоврядування Олег Яременко, який наголосив: «Успішна робота нашого центру активізувала процес добровільного об’єднання та створення спроможних громад. В наших планах навчання працівників громад, проведення круглих столів, семінарів, вивчення позитивного досвіду в Кіровоградській та  інших областях. Ми повинні сприяти формуванню в громадах ефективного менеджменту задля покращення соціально-економічного розвитку та добробуту кожного жителя Кіровоградської області».

На території Кіровоградської області утворено 7 об’єднаних територіальних громад. В 5 громадах проведено перші вибори та обрано їх керівний склад (Новоукраїнська міська, Маловисківська міська, Бобринецька міська, Соколівська сільська, Великоандрусівська сільська). Стосовно двох громад очікується рішення ЦВК про  проведення перших виборів.

Утворені ОТГ, де проведені вибори, мають загальну площу 1544.9 кв. км, що становить 6,3% території області, та 67 тис. 424 мешканців, або 7% населення Кіровоградщини. До складу цих 5 ОТГ входять 20 колишніх місцевих рад та 51 населений пункт. Найбільш активно процес об’єднання проходить в Кіровоградському, Новоукраїнському та Маловисківському районах. У 2016 році в області мали прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом дві об’єднані територіальні громади – Бобринецька та Маловисківська, де доходи бюджетів ОТГ (без трансфертів) збільшилися порівняно з 2015 роком (у співставних умовах) майже на 70% (у Бобринецькій ОТГ – на 11,2 млн.грн, у Маловисківській ОТГ – на 13,7 млн. грн.

Довідкова інформація:

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується Європейським Союзом і його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією та надає підтримку українському уряду в здійсненні важливої реформи децентралізації в Україні. «U-LEAD з Європою» виконується в 2016-2020 роках Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Шведським агентством міжнародного розвитку та співробітництва (Sida) у партнерстві з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон). Більш детальну інформацію можна знайти на: www.u-lead.org.ua

05.04.2017 - 13:34 | Переглядів: 9811
У Кропивницькому відкрився регіональний центр розвитку місцевого самоврядування

Теги:

ULEAD

Область:

Кіровоградська область

Джерело:

Програма «U-LEAD з Європою»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...