Фінансові результати місцевих бюджетів за 5 місяців 2018 року

Протягом січня-травня 2018 року надходження до загального фонду всіх місцевих бюджетів України (без урахування міжбюджетних трансфертів) склали 89,7 млрд грн. У порівнянні з аналогічним періодом 2017 року надходження зросли на 17,4 млрд грн або на +24,1%. Зважаючи на проведення активних процесів об’єднання територіальних громад у 2015-2017 роках, що стало наслідком  розширення їх дохідної бази, показник приросту доходів по відношенню до минулого року по бюджетах ОТГ склав +64,8% (в 1,6 рази). Про це повідомила Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми U-LEAD).

 

У 2018 році на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом перебувають 665 ОТГ, із яких у 299-ти у 2017 році проведено перші вибори і в цьому році вони вперше отримують доходи, передбачені для бюджетів ОТГ. За даними експерта, за січень-травень поточного року надходження по 366-ти ОТГ, утворених у 2015-2016 роках зросли на +22,9% і склали майже 4,0 млрд грн. По 299-ти громадах, які лише в цьому році почали отримувати ПДФО, надходження склали 3,5 млрд грн, що у 2,7 рази більше від обсягу доходів, отриманих ними за 5 місяців 2017 року.

Надходження власних доходів 665 ОТГ
за січень - травень 2018 р., порівняно з січнем - травнем 2017 р., млн грн

 

Податок на доходи фізичних осіб

 

Як і раніше, у доходах місцевих бюджетів найбільшу питому вагу займають надходження від сплати податку на доходи фізичних осіб – 50,8 млрд грн або 56,6 % від загальної суми доходів місцевих бюджетів. У порівнянні з січнем-травнем минулого року надходження податку зросли на +11,0 млрд грн або на 27,8 %. По бюджетах ОТГ надходження ПДФО зросли у 2,3 рази і склали 7,4 млрд грн.

 

Плата за землю

 

Другим вагомим джерелом доходів місцевих бюджетів є плата за землю (у структурі доходів займає 11,6 %), що відноситься до податку на майно і є складовою місцевих податків. У звітному періоді місцевими бюджетами було отримано плати за землю 10,4 млрд грн, що на +1,8% більше від надходжень за аналогічний період минулого року. По бюджетах ОТГ приріст склав +9,5% (+89,2 млн грн).

 

Єдиний податок

 

Приріст надходжень по єдиному податку по всіх місцевих бюджетах становить +28,7% (+2,7 млрд грн). Його сума склала 12,2 млрд грн. По бюджетах ОТГ надходження зросли на +30,9% (+288,5 млн грн), по бюджетах міст обласного значення на +24,9%.

 

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

 

Продовжується динамічне зростання доходів від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Упродовж січня-травня надходження склали 1,4 млрд грн, що становить 54,2% від планового показника на весь 2018 рік та перевищує минулорічний показник надходжень в 1,6 рази. Приріст доходів по бюджетах ОТГ складає +65,8%, по бюджетах міст обласного значення +53,0%. Високий приріст надходжень свідчить про зацікавленість органів місцевого самоврядування у мобілізації коштів до своїх бюджетів та наявність резервів для подальшого зміцнення фінансової спроможності громад.

 

Плата за надання адміністративних послуг

 

Також до місцевих бюджетів надійшло 1,4 млрд грн плати за надання адміністративних послуг, що на 0,4 млрд грн більше (+41,4%) від надходжень за аналогічний період минулого року. По бюджетах міст обласного значення доходи від надання адмінпослуг зросли в 1,7 рази, по бюджетах об’єднаних територіальних громад плата за надання адміністративних послуг збільшилася в 1,8 рази.  

 

Надходження акцизного податку з роздрібних продаж

 

Надходження акцизного податку з роздрібних продажів склали 5,3 млрд грн, що у порівнянні з таким же періодом 2017 року більше на 1,1%. З цієї суми 3,0 млрд грн склали надходження акцизного податку з палива, який місцеві бюджети отримують з державного бюджету у розмірі 13,44% акцизного податку з виробленого та ввезеного на митну територію України палива.

Яніна Казюк зазначила, що поточні тенденції надходжень дають можливість прогнозувати, що за підсумками 2018 року річна сума надходжень становитиме в межах 236-240 млрд грн, що на 12,8-14,7% більше від затверджених на даний час річних планових показників.

 

Залишки коштів місцевих бюджетів та кошти на депозитних рахунках

 

Про фінансову спроможність місцевих бюджетів свідчать і залишки коштів на рахунках станом на 1 травня поточного року.

 

 

Моніторингом зафіксовано, що залишки коштів загального фонду усіх місцевих бюджетів України склали 48,4 млрд грн, у тому числі на казначейських рахунках – 39,7 млрд грн, на депозитних рахунках в банківських установах – 8,7 млрд грн (18% від загальної суми залишків).

Станом на 1 травня поточного року залишки коштів загального фонду місцевих бюджетів міст обласного значення склали 10,8 млрд грн, у тому числі на депозитних рахунках в банківських установах – 6,3 млрд грн, що становить 58,3% від загальної суми залишків бюджетів міст обласного значення.

Щодо бюджетів 665 ОТГ, то станом на 1 травня 2017 року залишки коштів на казначейських рахунках громад становлять 3,7 млрд грн та 3,4 млн грн - на депозитних рахунках.

 

Державна підтримка на розвиток громад та розбудову інфраструктури

 

Держава збільшила обсяги фінансової підтримки місцевим органам влади на розвиток громад та розбудову інфраструктури. Цьогоріч така підтримка слала 19,37 млрд грн, що більше у 39 разів, порівняно з початком реформи (з 2014 роком).

Крім того, на 2018 рік передбачена субвенція на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг загального користування місцевого значення – в сумі 11,5 млрд грн.

 

Детальніше з моніторингом процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування можна ознайомитися ТУТ.

Быльше про місцеві бюджети та фінансову децентралізацію є ТУТ

Показники результатів фінансової децентралізації підготовлено експертами Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми U-LEAD  з Європою та проекту SKL International): Яніною Казюк, Ігорем Герасимчуком, Віктором Венцелем, Світланою Демиденко.

 

Теги:

бюджет бюджет аналітика Яніна Казюк

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...